Herbestemming: van dekenfabriek naar winkelcentrum

Van-dekenfabriek-naar-winkelcentrum

Een mooie herbestemming in Tilburg: de verouderde AaBe fabriek is getransformeerd tot een levendig winkelcentrum, waarbij een perfecte balans is gevonden tussen behoud van oude, kenmerkende elementen en de vernieuwingen.

Het pand telt zo’n 2.500 ruiten van 2 meter breed en 1 meter hoog

Bonnie Snoek, architectenbureau Rijnboutt: “De grootste uitdaging in het project was bepalen welke delen van het gebouw behouden konden blijven. We hebben goed bepaald wat echt vernieuwd moest worden. Daarbij rekening houdend met de eisen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het pand is immers een rijksmonument. Maar we hebben ook rekening gehouden met de herbestemming van het gebouw. Zo moest er gezorgd worden voor voldoende ventilatie, verlichting, aantrekkelijke entrees en expeditie-ingangen.”     

Sheddak

Snoek: “Het stond buiten kijf dat de typerende sheddaken uit 1930 teruggebracht zouden moeten worden. Deze geven een prachtig natuurlijk licht in de winkels. Het glas moest wel gemoderniseerd worden om te voldoen aan de glaseisen van deze tijd. Denk hierbij aan doorvalveiligheid en isolatiewaarde.” Albert Emmers, gevelbouwer JM Van Delft & zn: “De oorspronkelijke ruitjes van de sheddaken waren 47 cm breed. Om de authentieke uitstraling zoveel mogelijk te handhaven, kozen we voor een digitale zeefdrukprint. Met de ruiten van 2 meter breed, hebben we het gevoel gecreëerd van kleine ruitjes. Een stuk minder arbeidsintensief, maar net zo mooi!”

Lichtstraat

Naast de sheddaken, leverde AGC Glass zonwerend glas voor een lichtstraat boven de winkelpromenade. Koen Verschuuren, AGC Glass: “We hebben Stopray Vision-60 beglazing toegepast: superisolerend glas met innovatieve, driedubbele, zachte zilvercoating. Het combineert maximale lichttransmissie met minimale zonnewarmte.”

Oud en nieuw

“Aan de kopzijden van de fabriek hebben we twee nieuwbouw winkelpanden gebouwd”, vertelt Snoek. “Deze nieuwe bebouwing vormt een mooi contrast met de historische fabriekshal. Daarnaast hebben we de 50 meter hoge schoorsteen van top tot teen gerestaureerd. Het verschil tussen nieuw en oud mag zeker zichtbaar zijn. Je ziet het bijvoorbeeld goed in de kleur van de staalconstructies. Voor veel Tilburgenaren is dit een plek met herinneringen en emotie. We zijn er volgens mij heel goed in geslaagd om het winkelend publiek alle comfort te bieden, maar zeker ook geschiedenis te laten voelen.”

Opdrachtgever: Rialto vastgoedontwikkeling B.V., Den Bosch.
Ontwerp: Rijnboutt, Amsterdam.
Glasproducent: AGC Glass.
Aannemer: Wijnen Bouwgroep BV, Someren
Gevelbouwer: JM Van Delft & zn., Drunen.
Oplevering: zomer 2017.

Advertisment ad adsense adlogger