Zonnepanelen op AZ-stadion

1.725 zonnepanelen op AZ-stadion

Eerste voetbalstadions gaan mee in energietransitie

De thuisbasis van voetbalclub AZ, het AFAS Stadion, krijgt 1.725 zonnepanelen, die jaarlijks 250.000 kWh gaan opwekken, een hoeveelheid die vergelijkbaar is met het energieverbruik van 125 huishoudens. Dankzij de panelen bereikt de club een besparing van 142 ton CO2-uitstoot.

Het project is uitgevoerd door hoofdaannemer Sunprojects en zonnepanelenfabrikant Hanergy en is gefinancierd door de Rabobank. Zowel de gemeente Alkmaar en de stichting Energy Valley hebben ondersteuning verleend in het doorrekenen van het businessmodel en het voorbereiden van de besluitvorming en inzet van de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE).

Graag innovatief

“Duurzaamheid speelt een belangrijke rol binnen de bedrijfsvoering van AZ”, vertelt AZ-directeur Algemene Zaken Robert Eenhoorn. “Met het aanbrengen van zonnepanelen maken we een nieuwe stap in de richting van een duurzaam stadion. We zijn graag innovatief, we zijn er trots op dat we als club vooroplopen in het opwekken van zonne-energie.” Het project is een realisatie van het AZ GreenTeam een netwerk dat zich richt op energietransitie en duurzaamheid in de regio Noord-Holland.

LED verlichting voor Philips Stadion

Het AFAS Stadion is het tweede stadion in twee weken met duurzame vernieuwing. 18 oktober jongstleden werd de aftrap van PSV – Excelsior voorafgegaan door een lichtshow, waarmee een nieuwe installatie LED-veldverlichting in het Philips Stadion werd geïntroduceerd. Het Philips Stadion is het eerste eredivisiestadion in Nederland met LED veldverlichting. “Met deze innovatieve verlichting is het mogelijk om specifieke delen van het veld uit te lichten voorafgaand en tijdens voetbalwedstrijden of andere evenementen in het stadion. Door slimme innovaties zijn de kleinste gebaren en emoties zichtbaar voor bezoekers van het stadion en televisiekijkers.” Zo meldt PSV.

– Zonnepanelen op AZ-stadion –

Advertisment ad adsense adlogger