Zonnepanelen Thialf

Zonnefolie op stortplaats Gelderland

Ambitie Thialf om in 2020 volledig zelfvoorzienend te zijn

Schaatspaleis Thialf krijgt 5.000 zonnepanelen. In 2014 werd met succes een SDE+-subsidie aangevraagd, waarna een lening van een Fries energiefonds en een subsidie van de provincie Friesland er voor hebben gezorgd dat de plannen voor een duurzaam Thialf waargemaakt kunnen worden.

Het Fúns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) verstrekt een lening die maximaal kan oplopen tot 1.465.000 euro. De provincie Friesland subsidieert het project met 625.000 euro. Het bedrag dat na de SDE+-subsidie overblijft, wordt door Thialf zelf betaald.

Duurzame ambitie

De ambitie van Thialf is om in 2020 volledig zelfvoorzienend te zijn. De komst van de zonnepanelen is daarin een begin; in totaal zal het geplande systeem 1.350 kilowattpiek leveren, waarmee een kwart van het energieverbruik van Thialf gedekt kan worden. De provincie Friesland wil in 2020 500 MWp duurzame energie opwekken middels zonnepanelen. Grote gebouwen als Thialf, maar ook de Elfstedenhal in Leeuwarden, (dat ook een lening van het FSFE ontving) zijn daarvoor zeer welkom.

Vernieuwing Thialf

Thialf is veruit het bekendste en voor professionele wedstrijden meest gebruikte ijsstadion in Nederland. Het stadion onderging afgelopen jaar een grondige vernieuwing, waardoor het energieverbruik al voor een deel verminderd kon worden. De installateur zal na het schaatsseizoen beginnen met de aanleg van de zonnepanelen. De installatie zal naar verwachting komende zomer klaar zijn.

– Zonnepanelen voor ijspaleis Thialf

Advertisment ad adsense adlogger