IP-BLiS standaard voor gebouwautomatisering?

Veilige ruggengraat voor gebouwautomatisering met IP-BLiss

De organisaties achter de toonaangevende technologische standaarden voor gebouwautomatisering werken samen aan het nieuwe initiatief IP Building and Lighting Standards (IP-BLiS).

Dit betekent dat BACnet International, KNX Association, OCF, Thread Group en de Zigbee Alliance gaan samenwerken

Met IP-BLiS bevorderen deze standaarden samen een veilige multi-standaard en een op IP gebaseerde infrastructuur. Deze fungeert straks als ruggengraat in de gebouwautomatisering en vervangt de inefficiënte, nog steeds veel gebruikte oplossingen van één specifiek systeem.

Om dit voor elkaar te krijgen zullen de partijen de werking van toonaangevende technologische normen harmoniseren, de fragmentatie in slimme gebouwconnectiviteit verminderen en een brede acceptatie van naast elkaar bestaande oplossingen bevorderen.

Silo-oplossingen

Op dit moment is er geen enkele automatiseringstechniek beschikbaar die alle praktijkcases omvat die nodig zijn om een utiliteitsgebouw volledig te automatiseren. Van liften en energiebeheer, tot verlichting, watervoorziening en airconditioning, tot toegangscontrole- en bewakingssystemen: er zijn talloze toepassingen van technologieën om gebouwen slim te maken.

Sommige gebouwsystemen maken nog steeds gebruik van een grote verscheidenheid aan oplossingen die vaak afzonderlijke, op hardware gebaseerde gateways en infrastructuren vereisen.

Deze versnippering in slimme gebouwen via ‘silo-oplossingen’ leidt tot hogere kosten voor planning, installatie, onderhoud en beheer. Bovendien blijven synergievoordelen op lange termijn onbenut.

Harmonisatie

Om deze barrières te overwinnen, willen de leden van IP-BLiS lichtsturings- en gebouwautomatiseringssystemen combineren met IT-netwerken. Dit doen zij door gebruik te maken van een veilige, volledig op IP gebaseerde configuratie.

Tegelijkertijd zullen zij de werking van hun technische normen in overeenstemming met dit voornemen harmoniseren. Op deze manier kunnen systeem integratoren straks de gegevens van de meest uiteenlopende gebouwsystemen via één IP-adres toegankelijk maken.

Deze aanpak heeft verschillende voordelen. Hardwaregebaseerde gateways worden overbodig, omdat verschillende apparaten in de meest uiteenlopende systemen via één veilige IP-verbinding kunnen communiceren. Zo wordt het veel gemakkelijker om Internet of Things (IoT-)producten naadloos te integreren in bestaande slimme gebouwen. Bovendien zal een IP-gebaseerde aanpak de inspanningen en kosten aanzienlijk verminderen en tegelijkertijd de veiligheid verhogen, waardoor projecten met slimme gebouwen beter schaalbaar worden.

IP-BLiS

De gezamenlijke standaarden zullen IP-BLiS via wereldwijde marketing- en communicatie-acties in de markt voor gebouwautomatisering promoten als dé IP-gebaseerde oplossing. Samen zullen zij de veiligheidseisen identificeren die nodig zullen zijn voor verschillende regio’s en de wetgeving verder beïnvloeden om de adoptie van IP-BLiS te verhogen.

Bedrijven die de doelstellingen van IP-BLiS willen ondersteunen, kunnen deelnemen door lid te worden van een van de deelnemende organisaties. “We zijn trots dat we deel uitmaken van IP-BLiS. Dit initiatief is een echte gamechanger voor de gebouwautomatisering die de groei van de markt verder zal versnellen. Dit kan nu dankzij de toegevoegde waarden op het vlak van integratie, schaalbaarheid en veiligheid,” zegt Franz Kammerl, voorzitter van KNX Association International.

Meer informatie over IP-BLiS samenwerking standaard voor gebouwautomatisering?

Advertisment ad adsense adlogger