ASR-aantasting brug Zoeterwoude onder de loep

ASR-aantasting brug Zoeterwoude onder de loep

Betononderzoek helpt vervanging te voorkomen van brug in Zoeterwoude die kampt met ASR-aantasting. Ingenieurswerk op microscopisch niveau biedt uitkomst. Onlangs werd een visuele inspectie uitgevoerd aan de brug aan de Europaweg te Zoeterwoude, waarbij kenmerken van ASR-aantasting werden waargenomen door ingenieursbureau Iv-Infra.

ASR staat voor Alkali Silica Reactie, een chemische reactie in het beton, waarin alkaliën uit het poriewater reageren met reactief toeslagmateriaal en zich vormen tot een gel. Die gel absorbeert vervolgens water, waarbij het opzwelt en de betonconstructie van binnenuit onthecht. Daardoor verzwakt de betonconstructie.

Fluorescerende hars

Om vervanging van een door ASR aangetaste brug te voorkomen, is het van belang tijdig maatregelen te nemen. Om te bepalen welke maatregelen van belang zijn, is nader onderzoek noodzakelijk. In eerste instantie moet de aanwezigheid van de reactie worden aangetoond, zo stelt Iv-Infra. Dat is gedaan met microscopisch onderzoek op slijpplaatjes uit de constructie. Daarvoor worden kernen uit de betonconstructie geboord, die worden geïmpregneerd met fluorescerende hars en vervolgens onderzocht door middel van Petrografische Fluorescentie Microscopie (PFM). Daardoor kunnen de kenmerken van ASR op microscopisch niveau worden aangetoond. Bij dit onderzoek bleek ASR daadwerkelijk op te treden.

Onderhoudsmaatregelen bij ASR-aantasting

Met een aanvullend onderzoek is de draagkracht van de brug bepaald. Omdat er geen archieftekeningen van de betonconstructie en de wapening beschikbaar zijn, is met radarscans en elektromagnetische scans de wapeningconfiguratie in beeld gebracht. Voor de constructieve berekeningen is de werkelijke sterkte van het beton bepaald door middel van druk- en trekproeven op betonkernen. Uit de herberekening bleek dat de brug niet onbeperkt door (zwaar)verkeer kan worden bereden, maar dat het wel mogelijk is de brug in stand te houden. Naar aanleiding van het onderzoek is de eigenaar van de brug geadviseerd de benodigde borden met verkeersbeperkingen te plaatsen én op korte termijn onderhoudsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat de brug nog verder degradeert. De gemeente heeft inmiddels het bestuurlijke proces voor het nemen van het verkeersbesluit in gang gezet en reserveert middelen voor het uitvoeren van de geadviseerde onderhoudsmaatregelen.

Advertisment ad adsense adlogger