Hemel(s)water en BlueCity010 beste stadsvernieuwers

Hemel(s)water en BlueCity010 winnaars Challenge Stad

De projecten Hemel(s)water en BlueCity010 zijn de winnaars geworden van de Challenge Stad van de Toekomst. De Challenge werd vorig jaar uitgeschreven voor initiatieven die op vernieuwende wijze steden in Nederland vooruit helpen en leefbaarder maken. De afgelopen tijd werden 10 genomineerde projecten gevolgd bij hun vorderingen.

Uit de tien genomineerden werd afgelopen week Hemel(s)water verkozen tot winnaar door de jury, die onder leiding stond van Daan Roosegaarde. Dit gebeurde op de tweejaarlijkse Innovation Expo in Amsterdam. BlueCity010 ging aan de haal met de publieksprijs. Beide winnaars ontvangen 20.000 euro om hun plannen te helpen realiseren. De challenge werd geïnitieerd door de Agenda Stad en de Innovatie-estafette 2016, in samenwerking met Pakhuis de Zwijger, Kennisland en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Hemel(s)water

De initiatiefnemers van Hemel(s)water zien in regenwater de oplossing voor het wereldwijde vraagstuk van voldoende en gezond drinkwater. Grondwater wordt schaarser en oppervlaktewater is steeds moeilijker te zuiveren door verontreinigingen. Regenwater opvangen is van alle tijden en wordt al veelvuldig toegepast in ontwikkelingslanden, maar de door Hemel(s)water ontwikkelde membraamtechnologie is vernieuwend en schaalbaar. Hemel(s)water is onder andere verbonden aan de Heijmans One, een verplaatsbaar huis voor eenpersoonshuishoudens dat op FabCity in Amsterdam te bewonderen is.

BlueCity010

Een online verkiezing leverde BlueCity010 als publiekswinnaar op. De initiatiefnemers bouwen in het voormalige Tropicana-zwembad (zie beeld) in Rotterdam aan een circulaire economie. Door afval van de ene ondernemer te gebruiken als grondstof voor de ander. Op deze wijze ontstaan gesloten kringlopen. Bouw+Uitvoering sprak in 2015 naar aanleiding van de Challenge Stad met architect Floris Schiferli, over de filosofie achter BlueCity010 en de geplande herbestemming van Tropicana. Een ander project dat daar ter sprake kwam is Gewildgroei. Dit initiatief, dat natuur de vrije loop wil laten in de stad, won samen met Buiksloterham Circulair de gedeelde tweede prijs van de Challenge Stad. Deze twee projecten ontvingen beide 5.000 euro ter ondersteuning van de plannen.

Advertisment ad adsense adlogger