Landschaps- en stadsarchitectuur in de jaren zestig

Landschaps- en stadsarchitectuur in de jaren zestig

Bouwers en ontwerpers kijken graag naar het heden en de toekomst, maar wat kan er geleerd worden van het verleden? Komende zaterdag is er op de publieke omroep aandacht voor landschaps- en stadsarchitectuur in de jaren zestig in Nederland. In de tv-serie ‘Ondersteboven’, een samenwerking tussen de NTR en de VPRO, worden de grote veranderingen in deze periode onder de loep genomen.

Nederland ondergaat in de jaren 60 een uiterlijke metamorfose. Nieuwe snelwegen kriskras door het land, moderne woon- en winkelkolossen worden uit de grond gestampt. Ook het boerenbedrijf ontkomt niet aan schaalvergroting. Planologen, architecten en stedenbouwkundigen weten het zeker: Nederland is maakbaar. Maar toch niet helemaal, de mondige burger staat op. Met een onvermijdelijke clash als gevolg.

Hoog Catharijne

Landschapsarchitect Han Lörzing belicht het denken in die tijd aan de hand van het voorbeeld van Utrecht en Hoog Catharijne. Lörzing gaat terug naar Utrecht en vertelt over wat er wel en wat er niet is uitgekomen van de grote ambities. In Alblasserwaard kreeg Piet Brouwer te maken met de grote vernieuwingen in de agrarische bedrijfsvoering toen hij het boerenbedrijf van zijn vader overnam. De grootste verandering was de ruilverkaveling.

Burgerinitiatief

Verder is er in de aflevering aandacht voor het verzet tegen het dempen van de Rotte en het ruimen van stadswijken in Rotterdam. De actie Rotte-tracé NEE kreeg gaandeweg steeds meer bijval en veranderde het denken over stedelijke vernieuwing. De clash tussen gemeentelijk beleid en burgerinitiatief blijkt in Nederland een lange geschiedenis te kennen. Drie Delftse studenten, Jan Fransen, Henk Tetteroo en Pieter van Vemde, begonnen in de jaren 60 een andere strijd: die tegen de aanleg van de A4. De uitzending is zaterdag 23 april, 20:30, te zien op NPO 2.

Advertisment ad adsense adlogger