Biocomposiet brug dag en nacht gemonitored

Biocomposiet fietsbrug dag en nacht gemonitored

De biocomposiet fietsbrug over het Friese Van Harinxmakanaal is nu een jaar in gebruik. De tweehonderd sensoren die in de brug zijn aangebracht hebben een schat aan gegevens opgeleverd.

“Invloeden van onder andere zon, wind en vocht op de fietsbrug zijn live te volgen via internet”

Omdat het de eerste beweegbare brug is van duurzaam vlasvezelcomposiet meet de provincie Fryslân continu het gedrag van de brug onder verschillende omstandigheden. Monitoring op deze schaal is uniek in Friesland en voor de provincie een kans om ervaring op te doen met meetsystemen in kunstwerken.

Gedeputeerde Avine Fokkens – Kelder: “Na een jaar kunnen we zeggen dat het materiaal boven verwachting presteert. De lat lag al hoog, maar de sensoren laten zien dat er nauwelijks sprake is van vervorming en vermoeiing. Het materiaal buigt minder door dan verwacht en is daarmee dus sterker dan verwacht. De brug is ontworpen voor een levensduur van vijftig jaar, maar we kunnen nu al zeggen dat de brug naar verwachting nóg langer mee kan.”

Metingen volgen

Omdat het de eerste keer is dat op deze schaal is toegepast, is er wereldwijd belangstelling. Geïnteresseerden kunnen de metingen volgen via www.drive.nl onder ‘live data’. De provincie Fryslân hoopt door het delen van deze informatie met andere overheden, onderwijsinstellingen en aannemers het gebruik van circulaire grondstoffen in de civiele techniek te stimuleren.

Haarscheurtjes

Het meetsysteem liet ook zien dat de fietsbrug onverminderd veilig bleef nadat twee zware landbouwvoertuigen per ongeluk over de brug reden. Analyse van de data nadat de tractoren de brug hadden gebruikt, gaven aan dat er geen acute actie nodig was. Voor de zekerheid is het beweegbare deel deze zomer al geïnspecteerd.

Inspectie van het vaste deel is uitgesteld tot na het vaarseizoen en vindt deze week plaats. Vijzels krikken de brug een stukje omhoog zodat inspectie aan de binnenkant mogelijk is. Uit de inspectie is gebleken dat er een paar kleine haarscheurtjes en één wat grotere scheur in het beweegbare en het vaste deel van de biocomposiet fietsbrug zitten.

De schade kan direct worden hersteld. Dit betekent wel dat de brug tot en met maandagochtend 14 december gestremd blijft.

Meer bruggen

De provincie kijkt naar de mogelijkheden om ook andere bruggen uit te rusten met sensoren. Op die manier is beter te bepalen wanneer een brug toe is aan onderhoud of vervanging.

Fokkens – Kelder: “De ervaring die we hier opdoen geeft hopelijk een boost aan het werken met vlasvezelcomposiet en daarnaast aan de ontwikkeling van meetsystemen bij bruggen en andere civiele kunstwerken.”

Lees ook: Circulaire bruggen maakt van Almeerse reststromen

Advertisment ad adsense adlogger