Station Breda eerste station met appartementen

Station Breda is volledig vernieuwd. Na jarenlange verbouwing is het nieuwe station af. Het immense gebouw is niet alleen een plek waar men op de trein stapt, er wordt ook in gewoond. Uniek in Nederland.

Het volledige complex is veel groter dan het oude station, dat op dezelfde plek lag. Appartementen, kantoren en winkels: het station is een multifunctioneel gebouw geworden. En dat voor een relatief klein station, met 3 perrons en zeven sporen. Daar tegenover staat 9.000 vierkante meter winkelruimte en 22.000 m2 aan kantoren. Gisteren is het complex opgeleverd.

Eerste station met woningen

Breda is de eerste stad met een station waar ook in gewoond wordt. In het gebouw bevinden zich 150 appartementen, die zo zijn geïsoleerd dat de bewoners geen geluidsoverlast van het treinverkeer ondervinden. De verkoop van de commerciële ruimtes verliep voorspoedig. De meesten zijn al verhuurd. Van de kantoorruimte is 90 procent verhuurd, met de Belastingdienst als grootste huurpartij. Eind 2017 zullen er naast het station nog drie gebouwen komen, waarvan 15.000 m2 zal bestaan uit kantoorruimte.

Uitdaging

Het hele proces van idee tot realisatie nam tien jaar in beslag, waarvan vier jaar bouwtijd. Een helelogistieke legpuzzel, aldus de betrokken partijen. Met name omdat het treinverkeer geen hinder van de verbouwing mocht ondervinden. Volgens het ontwerpteam, bestaande uit RoyalHaskoningDHV en Movares, was het ontwerp van een groot parkeerdek op het stationsdak de grootste uitdaging. Dit dek ligt boven de treinsporen en heeft ruimte voor 720 auto’s. Met behulp van een lichte staalconstructie werd ervoor gezorgd dat er minimale gevolgen waren voor de dienstregeling.

Groei station Breda

De capaciteit van Station Breda is nu veel groter. Daarbij is rekening gehouden met verder groei in de toekomst. De NS en ProRail verwachten dat er in 2020 dagelijks 57.000 reizigers per dag instappen. Meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 28.000 per dag in 2009. Dat komt vooral doordat internationale in de toekomst vanuit Breda rechtstreeks naar Antwerpen en Brussel zullen rijden. 8 september wordt het nieuwe station feestelijk geopend. De plaatselijke VVD-fractie denkt momenteel na over de aanleg van een goede looproute van het station naar de binnenstad.

Advertisment ad adsense adlogger