Nieuw Bezoekerscentrum Grebbelinie bij Fort aan de Buursteeg

Nieuw Bezoekerscentrum Grebbelinie op Fort aan de Buursteeg

De Grebbelinie krijgt een nieuwe toeristische trekpleister: Bezoekerscentrum Grebbelinie. Binnenkort gaat de bouw van start. Het gebouw komt te staan op Fort aan de Buursteeg, gelegen tussen Ede, Veenendaal en Renswoude. Het centrum vertelt het verhaal van het fort, dat stamt uit de 18e eeuw. Een verhaal dat begint bij Napoleon en via de Tweede Wereldoorlog uitkomt bij de reconstructie van het fort, in 2014.

Fort aan de Buursteeg is strategisch opgebouwd uit kazematten, bastions, dijken, vestingwallen en grachten. Het bezoekerscentrum, opgedeeld in een museum en een restaurant, wordt gebouwd binnen de grachten van het fort.

Winnend ontwerp

Bijzonder aan het fort is dat het feitelijk een verkeersknooppunt is. Zo loopt de spoorlijn Utrecht – Arnhem er dwars doorheen, gebruik makend van de historische toegangswegen naar het fort. Station De Klomp-Veenendaal ligt vlakbij, net als de A12 en de Grebbelinieroute voor fietsers en wandelaars. Het bezoekerscentrum vertelt, naast informatie over het fort, ook het verhaal van het Nationaal Park Grebbelinie en diens geschiedenis. Buro 3515 leverde het winnende ontwerp voor het bezoekerscentrum. Met de aanleg van een lange betonnen gevel wordt slim de link gelegd met de historische fortenbouw en tegelijkertijd een geluidswal opgeworpen tegen de parallel gelegen spoorlijn. Afgelopen 30 mei zijn de gunningsstukken getekend door Staatsbosbeheer, die namens de partijen de opdracht voor de bouw heeft gegund aan aannemer Temmink.

Opening Bezoekerscentrum Grebbelinie

Naast de bouw van het bezoekerscentrum komt er een nieuw parkeerterrein en een nieuwe wandelverbinding tussen station de Klomp en het fort. Plannen voor de ontwikkeling van het zuidelijk deel van het fort worden nog verder uitgewerkt. Ook wordt rekening gehouden met een tunnelproject van ProRail in 2019, tussen het zuidelijk en noordelijk deel. De realisatie van het bezoekerscentrum is mogelijk door de samenwerking tussen de provincies Utrecht en Gelderland, Staatsbosbeheer, Waterschap Vallei en Veluwe, Gebiedscoörperatie O-gen, Regio Foodvalley en de omliggende gemeenten Renswoude, Veenendaal en Ede. De bouw neemt naar verwachting een jaar in beslag. Na de zomervakantie beginnen de voorbereidende werkzaamheden en in de zomer 2017 wordt Bezoekerscentrum Grebbelinie geopend voor publiek.

Beeld: Buro3515

Advertisment ad adsense adlogger