Tijdelijke beweegbare brug in Wormer

Wormerveer en Wormerland zijn de jaren verbonden door een tijdelijke beweegbare brug. De tijdelijke brug over de Zaan vervangt in deze periode de Zaanbrug die wordt vernieuwd. Het project is in opdracht van de provincie Noord-Holland gerealiseerd door een team van verschillende bedrijven.

“De tijdelijke beweegbare brug vervangt de nieuw te bouwen brug tot begin 2024”

Het auto-, fiets-, voetgangers- én scheepsverkeer kan de komende maanden onbelemmerd doorgang vinden in dit gedeelte van de Zaanstreek. De tijdelijke brug van van Janson Bridging, is geheel CE gekeurd, hetgeen bijzonder is voor een dergelijk object.

Zaanbrug

Het gehele project ‘vernieuwing Zaanbrug‘ wordt in opdracht van de Provincie Noord-Holland uitgevoerd door de aannemerscombinatie Reimert Bouw en Infrastructuur – Gebr. Beentjes GWW. Janson Bridging werd benaderd voor het realiseren van de tijdelijke verbinding met haar JMB beweegbare brug.

Aan het project hebben vele specialistische bedrijven gewerkt met disciplines vanuit de staalbouw, werktuigbouw, lagertechniek, hydrauliek, elektronische besturing en softwarebranche. De onderbouw waar de brug op rust werd gebouwd door de aannemerscombinatie.

(Lees verder onder de afbeelding.)
Tijdelijke beweegbare brug in Wormer
De tijdelijke brug, met op de achtergrond de Zaanbrug.

Sluitstuk

Na het aanbrengen van deze onderbouw en de aanbruggen is als sluitstuk het beweegbare gedeelte met een gewicht van zo’n 92 ton geplaatst. Het gedeelte is ongebalanceerd wat betekent dat deze brug niet met behulp van een contragewicht wordt opengetrokken, maar door twee krachtige cilinders. Dit krachtenspel maakt ook de constructie van het geheel gecompliceerd.

De brug heeft één rijstrook per rijrichting en daarnaast een vrijliggend fiets- en voetpad. De besturings- en bedieningssoftware verzorgt de aandrijving van het bewegingswerk alsmede de samenwerking met de overige technische systemen op en rond de brug zoals slagbomen en seinen.

Modulair

De brug van is modulair ontworpen. Daardoor is hij breder en langer te maken, zodat hij ook op andere plekken dienst kan doen als tijdelijke beweegbare brug. Zo realiseerde Janson deze brug eerder al in Westknollendam (NH). Toen was het de eerste tijdelijke beweegbare brug voor zwaar verkeer in Nederland.

Vernieuwing

Na de zomervakantie zal in augustus gestart worden met de sloop van de bestaande Zaanbrug. Bewoners dachten mee over de uitstraling van de nieuwe Zaanbrug. Het resultaat hiervan is dat er straks een traditionele ophaalbrug wordt gerealiseerd die past in de historische omgeving langs de Zaan, maar ook past binnen het huidige tijdsbeeld. Begin 2024 zal de nieuwe brug gereed zijn.

(Lees verder onder de afbeelding.)
Tijdelijke beweegbare brug in Wormer
De tijdelijk beweegbare brug van boven.

Janson Bridging is gespecialiseerd in de verhuur van tijdelijke modulaire bruggen, waaronder ook deze in Wormer.

Advertisment ad adsense adlogger