Cellulose-isolatie van oude kranten: letterlijk een goed nieuws verhaal

Cellulose-isolatie van oude kranten: letterlijk een goed nieuws verhaal

We kennen allemaal natuurlijk de isolatieproducten glas- en steenwol, maar de wereld verandert snel. Ook in de bouw! Het is dus goed om kennis te maken met vernieuwende, circulaire isolatiematerialen. Eén van de meest bijzondere producten komt uit Zweden: Skiva cellulose matten gemaakt van oude kranten. Een volwaardig alternatief dat in Nederland op de markt wordt gebracht door iCell Benelux.

Het product staat hier nog in de kinderschoenen, maar als het aan directeur Wigand Dijkstra ligt, gaat dat rap veranderen. “In Zweden is iCell in zeven jaar tijd uitgegroeid tot marktleider als het gaat om natuurlijke isolatiematerialen.” Of dat hier ook gaat gebeuren, is natuurlijk de vraag, maar we zij inmiddels actief voor een aantal erkende partijen op het gebied van recreatie (o.a. Landal Greenparks), bouw (woningbouw, monumenten) en installatietechniek (o.a. Unica).

“Een laagwaardig materiaal als papier krijgt een nieuwe bestemming als hoogwaardig isolatiemateriaal”

In een tijd waarin duurzaamheid en innovatie hand in hand lijken te gaan, kun je isolatiemateriaal van oude kranten gerust bijzonder noemen. Het is vernieuwend, maar het gebruik van oude kranten als middel tegen kou en vocht is al zo oud als de weg naar Rome. Het is nog niet zo lang geleden dat wielrenners in de Tour de France krantenpapier onder hun wielershirt stopten alvorens zich vanaf een Alpentop naar beneden te storten. En het gebruik van kranten om het vocht in natte schoenen op te nemen, is genoegzaam bekend.

Het gebruik als isolatiemateriaal in woningen en bedrijfspanden is wel nieuw. Dijkstra omschrijft het fraai als een mooi voorbeeld van upcycling. “Een laagwaardig materiaal als papier krijgt een nieuwe bestemming als hoogwaardig isolatiemateriaal. Dit is gewoon letterlijk een goed nieuws verhaal!”.

Awards

Cellulose zorgt voor een gezond woon-, leef- en werkklimaat. Het biedt een uitstekende bescherming tegen geluid, warmte en vocht. Als de zon de hele dag op jouw dak schijnt, kan cellulose isolatie de warmte tot zo’n twaalf uur vasthouden. Het duurt dus veel langer voordat de hitte doordringt in de woning of het bedrijf.
Verder zijn de materialen die tegenwoordig in huizen worden toegepast veel harder waardoor akoestische problemen ontstaan. “Door Skiva op de juiste wijze toe te passen, kan het geluid bijna volledig worden geabsorbeerd”, aldus Dijkstra die benadrukt dat de Skiva cellulosematten ook een positieve bijdrage leveren aan de arbeidsomstandigheden. “Ons materiaal wordt geïnstalleerd zonder irritatie aan huid en luchtwegen.”

De Nederlandse bouwsector lijkt langzaam klaar om de cellulose isolatiematten met een Lambda waarde van 0,036 te omarmen. Het laatste zetje in de goede richting is onlangs gegeven door enkele mooie awards. Zo kreeg Skiva tijdens het ‘Material Matters’ congres de waardering als het beste initiatief op het gebied van de circulaire economie. Werd Skiva genomineerd voor de Rabobank Innovation Challange op Building Holland. En recentelijk is de prijzenkast aangevuld met de Innovation Award van Bouwcompleet in Hardenberg.

Advertisment ad adsense adlogger