110 starterswoningen in Amsterdam Nieuw-West

In minder dan een half jaar tijd realiseerden woningcorporatie de Alliantie en het nieuwe flexibele woonconcept NEZZT 110 starterswoningen voor statushouders en andere jonge starters op de Amsterdamse woningmarkt.

De starterswoningen gaan de komende tien jaar mee

“Als je echt wilt, dan kan het. Dat hebben de Alliantie en NEZZT hier laten zien.” Woorden van wethouder Laurens Ivens van Bouwen, Wonen en Dierenwelzijn van de gemeente Amsterdam, bij de officiële opening van woonproject ‘Karmijn’ in Amsterdam Nieuw-West.

In minder dan een half jaar tijd realiseerden woningcorporatie de Alliantie en het nieuwe flexibele woonconcept NEZZT 110 sociale huurwoningen aan de Louwesweg voor statushouders en andere jonge starters op de Amsterdamse woningmarkt. De 88 eenpersoonsstudio’s en 22 tweepersoonsappartementen vormen samen woonproject ‘Karmijn’ waar de nieuwe bewoners met elkaar actief bouwen aan een goede thuisbasis. De woningen blijven minimaal tien jaar staan.

Na de start van de bouw op 18 juli jongstleden zijn de woningen in een uitzonderlijk hoog tempo gerealiseerd. Eddo Rats, regiodirecteur van de Alliantie: “De behoefte aan betaalbare huurwoningen in Amsterdam is ontzettend groot. Samen met de gemeente zoeken we daarom bovenop de al geplande nieuwbouw continu naar extra locaties waar we voor statushouders betaalbare en kwalitatief goede woningen kunnen realiseren, zonder dat dit ten koste gaat van andere woningzoekenden.”

Rats: “We waren op zoek naar een manier om snel woningen te bouwen zonder in te leveren op het woonplezier en -comfort van onze toekomstige huurders. Dat is met dank aan alle partners gelukt en maakt dat ik erg trots op dit project ben.”

Nieuwe standaard

De NEZZT woningen die zijn gerealiseerd in Karmijn zijn ontworpen in samenwerking met SVP architecten en doen qua comfort, kwaliteit en uitstraling niet onder voor een traditionele nieuwbouwwoning.

Bas de Haan, directeur NEZZT: “Samen met SVP en de Alliantie wilden wij een nieuwe standaard neerzetten voor flexibele woningbouw. Deze hoogwaardige starterswoningen gaan niet alleen de komende tien jaar mee, ze bieden ook daarna een prettige en comfortabele leefomgeving aan nieuwe bewoners op een andere locatie. Dat is niet alleen winst voor het milieu maar voor alle betrokken partijen.”

Goede thuisbasis

In Karmijn is de ene helft van de woningen bestemd voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning, statushouders, en de andere helft voor andere jonge starters op de woningmarkt.

Om de integratie van de statushouders en interactie tussen de bewoners onderling te bevorderen, heeft de Alliantie het beheer van het gebouw uit handen gegeven aan Socius, die hen stimuleert om met elkaar activiteiten te ondernemen en zelf regie te pakken op hun woonomgeving. Met elkaar bouwen zij zo aan een goede thuisbasis en vinden zij hun weg in de Amsterdamse samenleving.

Tweede project: Van Lohuizenlaan

Karmijn is het eerste van twee grote projecten die de Alliantie en NEZZT opleveren in Amsterdam in korte tijd. Begin 2018 worden aan de Van Lohuizenlaan nog eens 81 woningen voor dezelfde doelgroepen opgeleverd.

Advertisment ad adsense adlogger