28 miljoen voor groen Maasterras Dordrecht

28 miljoen voor groen Maasterras in Dordrecht

Dordrecht krijgt een grote financiële bijdrage van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor het bespoedigen van de woningbouw op het Maasterras.

“Met de plannen voor een nieuw Maasterras vergroenen we het gebied en voegen veel betaalbare woningen toe aan de stad”

De subsidie is bedoeld voor het Maaspark, de groene ‘tuin’ van de tweeduizend nieuwe woningen op het Maasterras. Maar het Maaspark in Dordrecht wordt vooral ook een centraal punt waar openbaar vervoer, auto, fiets en scooter bij elkaar komen en het Maasterras goed bereikbaar maakt.

Er komt een schuin oplopend park tegen het spoor aan. Met een snel fietspad langs het spoor en een fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor door naar het centrum. En onder het park, een parkeergarage voor bewoners én bezoekers van de binnenstad. Met deze 28 miljoen euro is de realisatie van het Maasterras weer een stuk dichterbij gekomen.

Nieuwe woningen

De gemeente is volop aan de slag met de bouw van duizenden nieuwe woningen. Een groot deel van deze woningen komt in de nieuwe woonwijk op het Maasterras.

Vanwege het grote tekort aan (betaalbare) woningen moet hier echt snelheid in gemaakt worden. De rijksoverheid voelt de noodzaak om sneller woningen te bouwen, vooral in de buurt van openbaar vervoer. Zij stimuleert en ondersteunt gemeenten daarom.

Groene nieuwe woonwijk

In het regeerakkoord is voor de bereikbaarheid en kwaliteit van de nieuwe wijken in totaal 7,5 miljard euro beschikbaar gesteld. In mei dit jaar konden gemeenten voor de eerste subsidieronde projecten insturen. Dordrecht heeft het plan voor het Maaspark ingediend. Van de eerste subsidieronde komt nu 28 miljoen naar het Maaspark.

Wethouder Maarten Burggraaf (Stadsontwikkeling): “Met de toekenning van de subsidie zien we bevestiging dat we een goede aanpak hebben ingezet. Daarmee kunnen we het gebied rond de Weeskinderendijk veel aantrekkelijker gaan maken.”

(Lees verder onder de afbeelding.)

Burggraaf: “Met onze plannen voor een nieuw Maasterras vergroenen we het gebied, maken we een enorme kwaliteitsslag en voegen we veel betaalbare woningen toe aan de stad. De toegang naar onze historische binnenstad krijgt daarmee ook de kwaliteit die het verdient.”

Mobiliteit

Wethouder Rik van der Linden (Mobiliteit & Infrastructuur): “We hebben grote ambities voor onze stad als het gaat om bereikbaarheid en mobiliteit. Het moet vanzelfsprekender worden om binnen de stad te wandelen en te fietsen. Of om deelvervoer, openbaar vervoer en personenvervoer over water te benutten. Dat komt allemaal samen in het Maaspark. Dit maakt niet alleen het Maasterras toegankelijk, maar ook de Spuiboulevard. En is ook voor de bezoeker van ons mooie centrum van groot belang als centraal overstappunt. Ik ben dan ook heel blij met financiële bijdrage vanuit de rijksoverheid, waarmee we een grote stap richting uitvoering kunnen zetten.”

Maaspark

Eerder dit jaar kreeg de gemeente al 4 miljoen euro voor de bouw van de eerste woningen bij de Weeskinderendijk. Eind 2024 start de bouw van deze woningen. Voordat het zover is moet er het nodige gebeuren.

De gemeente heeft nog niet alle grond in eigendom en is daarover met de eigenaren in gesprek. En met NS en ProRail is de gemeente in overleg over de aankoop van het parkeerterrein Weeskinderendijk en de verplaatsing van het rangeerterrein.

Dit kost veel geld, maar is echt nodig om van het Maasterras een aantrekkelijke groene en levendige woonwijk te maken. De gemeente wil het liefst in 2026, als de eerste woningen aan de Weeskinderendijk worden opgeleverd, beginnen met het Maaspark.

Beeld: Mecanoo

Advertisment ad adsense adlogger