53.000 nieuwe woningen in 2012

Nieuwbouw

De nieuwbouwproductie van woningen zal de komende jaren op iets meer dan 50.000 stuks uitkomen. Voor 2012 verwacht BouwKennis 53.000 nieuwe woningen en in 2013 51.000 nieuwbouwwoningen. Vanaf 2014 neemt de nieuwbouwproductie toe.

De woningnieuwbouw staat onder druk vanwege de nieuwe dip in de verkochte nieuwe woningen, het lage consumentenvertrouwen, de financiële tegenslagen bij corporaties en de geplande maatregelen uit het Kunduz-akkoord. Vooral de verkoop van nieuwe woningen is zorgwekkend. In de eerste vijf maanden van 2012 hebben naar schatting slechts circa 5.000 verkopen plaatsgevonden, met als dieptepunt 900 verkochte woningen in mei 2012 (Bron: Monitor Nieuwe Woningen). Dit zijn voornamelijk woningen die consumenten ‘van tekening’ kopen. Dat geeft een indicatie van de toekomstige woningbouwproductie. Doorgaans leidt een verkoop van tekening met één of twee jaar vertraging tot een gereedmelding, afhankelijk van hoe snel de voorverkoop van een bouwproject loopt.

Uitdagingen
In het recentelijk gesloten Kunduz-akkoord hebben de politieke partijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie een aantal maatregelen met betrekking tot de woningmarkt aangekondigd. Hoewel de regels nog nader uitgewerkt moeten worden, lijkt de koopwoningmarkt er niet beter van te worden. Allereerst vormt de combinatie van de verhoging van het hoogste btw-tarief van 19% naar 21% en de blijvende verlaagde overdrachtsbelasting van 2% een verslechtering van de concurrentiepositie van nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw.

Daarnaast maakt het akkoord een onderscheid tussen bestaande en nieuwe hypotheken, dat moet ingaan vanaf 2013. Van de bestaande hypotheken blijven de al geldende voorwaarden ongewijzigd, terwijl de nieuwe hypotheken te maken krijgen met beperkende voorwaarden ten aanzien van de hypotheekrenteaftrek en de aflossing. Dit zorgt voor een rem op de doorstroming, hoewel aanvankelijk relatief veel mensen nog onder de oude voorwaarden een hypotheek zullen willen afsluiten. Dat kan op de zeer korte termijn leiden tot een opleving, die na begin 2013 weer inzakt.

Verder zal de verhoging van de bankenbelasting uit het Kunduz-akkoord de financiering van bouwprojecten duurder maken, omdat banken deze extra kosten gewoon zullen doorberekenen aan de klanten. Bouwers voor de markt hebben hun activiteiten al fors ingeperkt. Als straks ook corporaties deze extra kosten voor hun kiezen krijgen, zal ook hier de bouwproductie opdrogen.

Lees verder in editie 5-2012

Advertisment ad adsense adlogger