Project – Sportcomplex Aquapelle in Capelle a/d IJssel

Project - Sportcomplex Aquapelle in Capelle a/d IJssel

Sportcomplex Aquapelle is dé nieuwe ontmoetingsplek voor sporten en bewegen in Capelle aan den IJssel. Het gebouw met twee zwembaden, een grote sporthal en horeca is ontworpen door de architectencombinatie  en is in gebruik genomen door Sportief Capelle.

Er worden bijna duizend pv-panelen op het dak geplaatst om energie op te wekken

In het campusachtige gebouw wordt gesport door scholen en verenigingen die door middel van descheidingswanden in de sporthal tegelijk kunnen sporten. De zwembaden worden gebruikt doorzwemverenigingen, recreanten en er worden lessen gegeven voor jong en oud.

Maaiveld

De basis voor een compact en overzichtelijk sportcomplex is onder andere gerealiseerd door het zwemprogramma met de horeca en de hoofdentree op één niveau te tillen van het maaiveld.

Hierdoor is er vanuit de horeca een directe relatie tussen zowel de zwembaden als de sporthal. In dit bruisende hart is veel glas toegepast en kijk je in één blik op de sportactiviteiten en naar beide zwembaden. Daarbij heeft het interieur een frisse en duurzame uitstraling door het gebruik van veel hout wat zowel in de sporthal als de zwemzalen terugkomt.

De plint van het gebouw is rondom omgeven door een talud dat een groene inbedding creëert. Op de hoek van het gebouw ligt de entree met een grote betonnen trap naar de eerste verdieping. De gevel is vormgegeven met een natuurlijk ogende en robuuste gevelbeplating.

(Lees verder onder de foto.)

Duurzame technieken

In het gebouw zijn verschillende duurzame technieken toegepast die energie opwekken en terugwinnen. Zo is er een installatieconcept ontwikkeld dat all-electric opereert waardoor er geen CO2 wordt uitgestoten.

Ook vindt er warmteterugwinning plaats op het (zwembad)water en de lucht en zijn er hoge isolatiewaardes gerealiseerd. De koellast is beperkt door transparante gevelvlakken slim te positioneren en te voorzien van zonwering.

Daarnaast zijn er bijna duizend pv-panelen op het dak geplaatst om energie op te wekken. Deze energie gaat voornamelijk naar het opwarmen van het zwembad omdat de rest van het gebouw dankzij de Led-verlichting met aanwezigheidsdetectie erg zuinig is.

Data

Locatie: Capelle aan den IJssel
Opdrachtgever: Gemeente Capelle aan den IJssel
BVO: 6.192 m2
Programma: 25-meterbad, doelgroepenbad, sporthal, horeca, kantoren
Architect: MoederscheimMoonen Architects en Wehrung Architecten
Installateur: Hellebrekers
Installatie adviseur: Innax
Constructeur: Palte B.V.
Fotografie: Studio de Nooye

Lees ook: Glazen stad vormt uitganspunt voor hoofdkantoor PB Tec

Sportcomplex Aquapelle in Capelle a/d IJssel.

Advertisment ad adsense adlogger