Art deco woonbuurt in Utrecht

Art deco woonbuurt in Utrecht

De nieuwe Utrechtse wijk Leeuwesteyn krijgt er een bijzondere buurt bij. Een écht stuk stad in art deco architectuur, voor een diverse bewonersmix en met een binnentuin.

Nieuwe Utrechtse wijk Leeuwesteyn krijgt art deco woonbuurt met 51 gezinswoningen en 9 appartementen

TBI-onderneming ERA Contour bedacht een toekomstproof plan voor 60 stadse woningen, waarmee zij door Gemeente Utrecht geselecteerd werd voor de ontwikkeling en realisatie op bouwveld 7. De komende tijd wordt het plan verder uitgewerkt.

Diversiteit

Laura Zuidgeest, conceptontwikkelaar bij ERA Contour: “Deze buurt richt zich op de stedeling en die is niet onder één noemer te vatten. Juist de diversiteit van mensen en plekken is wat de stad leuk maakt! Deze buurt wordt dan ook alles behalve ‘doorsnee’. Voor een brede mix van mensen met verschillende woonwensen wordt een op alle vlakken divers plan ontwikkeld. Door de jaren heen zal iedere woning steeds meer zijn eigen identiteit krijgen. Hier wordt het niet eenzijdig. Het wordt een plek die groeit tot een doorleefd stuk stad. We zijn nu al benieuwd wat bewoners er over 150 jaar van gemaakt hebben!”

Verwondering

Wie straks vanuit de stad via de Dafne Schippersbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal fietst, komt bij De Verwondering uit. De 51 gezinswoningen en 9 appartementen dagen de stedeling uit om de stap over het kanaal te maken. De Verwondering is een verbindende art deco schakel tussen het oude centrum en het nieuwe Leidsche Rijn. Deze plek biedt een ruime, groene woonomgeving dichtbij de binnenstad.

Art deco woonbuurt in Utrecht

Op maat

Specifieke woonwensen zijn vertaald voor jong en oud, samengesteld gezin of zonder kinderen, met vaste baan of thuiswerker. Bewoners stellen hun woning zelf samen met de ingrediënten die het plan aanbiedt. Woningen met een privétuin wisselen af met woningen aan een collectief hof, woningen met een stadstuin, al dan niet in combinatie met een deeltuin. Er komen woningen van verschillende afmetingen en in diverse prijsklassen. Meer traditionele gezinswoningen staan naast woningen met een tuinkamer. Binnen een specifiek woningtype maken bewoners hun eigen huis met verschillende inrichtingen, uitbouwen, opbouwen, veranda’s en pergola’s.

Toekomstproof

Wat aan de buitenkant een stoer stads bouwblok is, is van binnen een groene, natuurlijke ontdektuin met veel ruimte voor ontmoeting. Door een poort bereik je de binnentuin met een ander karakter: intiem en weelderig. Dat het plan ontworpen is met het oog op de toekomst zie je niet alleen terug in het flexibele ontwerp, waarbij bewoners zelf kunnen uitbouwen en indelen, maar ook in het binnengebied, waar nu parkeerruimte en een binnentuin zijn gepland. Wanneer bewoners straks minder behoefte hebben aan een auto, kan de binnentuin steeds verder worden uitgebreid en ontstaat een steeds groter collectief, groen hof.

Meedenken

ERA Contour start halverwege 2018 met het co-creatietraject met toekomstig bewoners; geïnteresseerden die het leuk vinden om mee te denken over de uitwerking van het plan kunnen zich aanmelden voor zogenaamde ‘klantpanels’ via de website www.nieuwbouw-leeuwesteyn.nl.

Planning

Naar verwachting gaat ERA Contour in 2019 beginnen met de bouw. De Verwondering is een samenwerking tussen ERA Contour, BRINK architectuur & stedenbouw, Posad, W/E adviseurs, DPA Cauberg-Huygen en Punt Makelaars.

Advertisment ad adsense adlogger