Bouw Triodos Bank kantoor door J.P. van Eesteren

Triodos Bank kantoor gebouwd door J.P. van Eesteren

TBI-onderneming J.P. van Eesteren is onlangs officieel van start gegaan met de bouw van het nieuwe kantoor van Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management in Driebergen. Het gebouw wordt remontabel gebouwd; aan het einde van de levensduur kan het worden gedemonteerd, waarna de onderdelen en materialen zijn te hergebruiken.

Het duurzaam remontabel kantoor van Triodos streeft naar ‘zero footprint’

Energieneutraal

Opdrachtgever JOIN (een joint venture van Triodos Bank en OVG Real Estate) en bouwer hanteren hoge duurzaamheidsdoelstellingen. Streven is de Breeam Outstanding waardering te halen. De drie torens van de twee, drie en vijf verdiepingen tellende hoofdconstructie kennen een unieke duurzaam houten constructie en groene daken. Dankzij een combinatie van de laatste installatietechniek, aangelegd door bouwpartner Bosman Bedrijven, en zonnepanelen kan het gebouw volledig voorzien in de eigen energie. Licht, lucht en water worden zoveel mogelijk op natuurlijke wijze voorzien. Dat maakt het gebouw volledig energieneutraal. Het kantoor wordt zomer 2019 opgeleverd.

Ecologisch

Het project, een engineer & build-opdracht, omvat voor J.P. van Eesteren niet alleen de bouw van het hoofdgebouw maar tevens de realisatie van een stuk landschap en een parkeerplaats voor 250 auto’s, deels overkapt met een constructie voorzien van PV-cellen.

Op Landgoed de Reehorst, onderdeel van een Ecologische Hoofd Structuur, en daarmee een locatie waar de ecologie en dierenpopulatie behouden en zo mogelijk uitgebreid moeten worden, legt de bouwer door de inzet van groen- en landschapsspecialist Copijn, extra bebossing en vijvers aan. Er is ecologisch onderzoek gedaan en een integraal ruimtelijk plan opgesteld met als doel dat het landgoed aan kwaliteit wint en de biodiversiteit toeneemt.

Remontabel bouwen

In lijn met de doelstelling om gebouwen slimmer te maken, wordt het nieuwe kantoor van Triodos Bank Nederland zo veel mogelijk geprefabriceerd en op de bouwlocatie in elkaar gezet. Dit zorgt ervoor dat er op dagelijkse basis een relatief kleine bezetting op de bouwlocatie nodig is. Het bouwteam houdt daarbij rekening met het ritme van de natuur om het ecosysteem zo min mogelijk te verstoren.

Het gebouw is integraal in de ontwerptool Revit 3D ontworpen. Tijdens het ontwerp en de bouw, wordt het 3D-model van het gebouw ook ingezet om alle gebruikte materialen bij te houden in een materialenpaspoort. Het platform dat hiervoor wordt gebruikt, Madaster, faciliteert een totaaloverzicht van alle gebruikte materialen en hun kenmerken. Zo kunnen die materialen in de toekomst op een hoogwaardige manier hergebruikt worden.

Ontwerp

Voor het ontwerp van het gebouw tekent de gerenommeerde architect van duurzame gebouwen, Thomas Rau. Odette Ex van Ex Interiors ontwerpt het interieur. Ook daarin staat duurzaamheid centraal; onder andere in duurzaam materiaalgebruik en de vormgeving van ruimtes. Pieter Arkenbout, landschapsarchitect van Arcadis, ontwikkelde het integraal landschappelijk plan voor het gehele landgoed. Voor het ontwerp van de houtconstructies heeft J.P. van Eesteren bureau Luning ingeschakeld.

Advertisment ad adsense adlogger