Ernstige problemen bruggen en viaducten N-H

Ernstige problemen bruggen en viaducten Noord-Holland

De bruggen en viaducten in Noord-Holland hebben te kampen met roest, lekkages, achterstallig onderhoud en scheuren. Op sommige plekken in Noord-Holland is een onacceptabel risico op instorten, zo blijkt uit een analyse van ruim tweehonderd inspectierapporten van Rijkswaterstaat. De inspectierapporten kregen EenVandaag en NH Nieuws in het bezit via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Rijkswaterstaat is zich bewust van de ernst van het achterstallige onderhoud van de bruggen en viaducten

Rekenfout

Bij het Knooppunt Amstel is er een onacceptabele kans op bezwijken. Hier is sinds de bouw in 1987 weinig onderhoud aan gepleegd. Meerdere viaducten hebben diepe scheuren in het beton. Door een rekenfout blijkt dat er te weinig wapening in het beton zit met als gevolg dat de constructie de huidige belasting niet aan kan.

Schiphol

Bij de bruggen en tunnels bij Schiphol hebben vooral problemen met de hoofddraagconstructie. Niet alleen zijn er scheuren in het staal ontstaan, ook gaten in het wegdek zorgen voor gevaarlijke situaties. Op meerdere plekken in de tunnels is er lekkage met als gevolg dat het beton schade oploopt.

Constante monitoring

AndrĂ© van Stigt van het gelijknamige architectenbureau Buro van Stigt voerde meerdere restauratieprojecten uit voor de gemeente. “De staat van de bruggen wordt niet constant in de gaten gehouden, terwijl dit wel absoluut noodzakelijk is.”

Conclusie

Uit de tweehonderd inspectierapporten is op te maken dat Rijkswaterstaat bewust is van de ernst van het achterstallige onderhoud, maar desondanks zijn de herstelwerkzaamheden pas over enkele jaren ingepland.

Reactie Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat laat weten: ‘Als er een onveilige situatie is grijpt Rijkswaterstaat direct in. In navolging van de inspectierapporten van Rijkswaterstaat zijn maatregelen genomen waarmee weggebruikers veilig gebruik kunnen maken van de bruggen, tunnels en viaducten en is voldaan aan de wettelijke voorschriften.’

Advertisment ad adsense adlogger