Chinees paviljoen op Strijp S

  • Chinees paviljoen op Strijp S

Strijp S in Eindhoven blijft een hot topic. Het voormalig bedrijventerrein van Philips fungeert al enige tijd als energieke woon- en werkwijk, maar de bedrijvigheid blijft voorlopig nog op hoog niveau. Eerder deze maand berichtten we al over de nieuwbouw van appartementen met een industrieel karakter op Strijp S. Deze week vond een ceremonie plaats voor de start van de bouw van een Chinees paviljoen, dat Eindhoven geschonken krijgt van de Chinese stad Nanjing.

Nanjing en Eindhoven hebben al dertig jaar een samenwerkingsverband. Afgelopen maandag was de ‘Ground Breaking Ceremony’ waarbij een delegatie uit Nanjing aanwezig was. Het is de bedoeling dat het paviljoen volgend jaar klaar is. Loco-burgemeesters van de twee steden: Wu Weiguo en Staf Depla onthulden het ontwerp van het cadeau van de Chinese stad aan zusterstad Eindhoven. Dit vond plaats op de plek waar het toekomstige theehuis, restaurant en ontmoetingscentrum gebouwd wordt.

Chinese architectuur

Het ontwerp komt van de hand van de Chinese architect Zhao Chen. Twee muren aan de zijkant van het gebouw verwijzen naar de 600 jaar oude stadsmuur van Nanjing. In de architectuur komen volop Chinese karakteristieken naar voren en het is voor het oog van de Nederlander dan ook onmiskenbaar dat men met een Chinees gebouw van doen heeft. Zo krijgt het gebouw licht naar boven gebogen daken en een grote lantaarn voor het paviljoen.

Theeceremonies

Het gebouw is geschonken aan de gemeente Eindhoven, die dus de eigenaar is. Er zijn plannen ontwikkeld om het gebouw te gebruiken voor exposities, theeceremonies, taallessen en evenementen. Locoburgemeester van Ninjang, Wu Weiguo gaf aan blij te zijn met de locatie. “Op deze symbolische grond tussen de oude Philipsgebouwen toont het dat ons geschenk gewaardeerd wordt”, zo vertaalde Evelyn Wu, die als horeca-uitbater het theehuis zal exploiteren. Staf Depla benadrukte dat, waar eerder vooral sprake was van een economische samenwerking tussen de steden, het paviljoen een plek voor culturele ontmoeting kan zijn, zo bericht het Eindhovens Dagblad.

– Chinees paviljoen op Strijp S –

Advertisment ad adsense adlogger