FNV Bouw tegen schijnconstructies

FNV Bouw zet zich in tegen schijnconstucties

FNV Bouw zet zich in tegen schijnconstructies die steeds meer voorkomen in de bouw. Zowel op bouwplaatsen als bij wegwerkzaamheden nemen de laatste tien jaar de schijnconstructies toe. FNV Bouw geeft aan dat zelfs Rijkswaterstaat verzuimt als hoofdopdrachtgever. Dit terwijl RWS een voorbeeldfunctie heeft.

Op bouwplaatsen lopen nu tal van onderaannemers. Het komt steeds vaker voor dat de cao Bouwnijverheid niet wordt nageleefd. Zo is er onderzoek gedaan door Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). Zij hebben een onafhankelijk onderzoek ingesteld in opdracht van FNV Bouw. Dit onderzoek bevestigd dat Rijkswaterstaat ondanks aanwijzingen van misstanden op bouwobjecten niet heeft ingegrepen. PvdA Tweede Kamerleden John Kerstens en Duco Hoogland vragen om opheldering van minister Asscher en minister Schultz. Zij vinden dat er een maatregel moet worden getroffen bestaande uit het aanscherpen van de aanbestedingspraktijk van RWS zodat de naleving van wetgeving en cao gegarandeerd kunnen worden.

Een duidelijk voorbeeld van de situatie die zich nu in de bouwsector af speelt:
Het Ierse bedrijf Atlanco Rimec heeft een rechtszaak tegen zowel FNV Bouw als Bouwend Nederland aangespannen. Het bedrijf is actief geweest bij de werkzaamheden aan de A2 in opdracht van Strukton en Ballast Nedam. Er zijn buitenlandse werknemers ingehuurd die geen cao loon hoefden te krijgen, terwijl dit (na grondig onderzoek) wel het geval blijkt te zijn. Janna Mud (bestuurder FNV Bouw) spreekt hier van de omgekeerde wereld.

Advertisment ad adsense adlogger