100 sociale huurwoningen voor ‘stadsveteranen’ Amsterdam

Honderd sociale huurwoningen voor ‘stadsveteranen’ in Amsterdam

Woonzorg Nederland, AM Woonzorg Nederland en Heren 5 ontwikkelen samen ruim honderd sociale huurwoningen voor ‘stadsveteranen’ in Amsterdam.

Met al zijn gemeenschappelijke ruimtes biedt het gebouw ‘een alibi tot ontmoeten’

Compact wonen met gedeelde faciliteiten, dat is de toekomst van seniorenhuisvesting in grote steden. Woningcorporatie Woonzorg Nederland, gebiedsontwikkelaar AM en architectenbureau Heren 5  bundelen de krachten voor ‘Stadsveteranen’, een woonformule gericht op betaalbare huurwoningen voor vitale stedelijke 60-plussers.

‘In 2030 is een kwart van de mensen ouder dan 65 jaar’, zegt Woonzorg Nederland-bestuurder Cees van Boven. ‘Dat levert nieuwe uitdagingen op, met name in grote steden, waar weinig ruimte is. Met de woonformule Stadsveteraan bieden we meer passende woningen voor senioren. Daar is grote behoefte aan, want mensen blijven langer zelfstandig wonen en willen zelf in de hand hebben hoe ze oud worden.’

Stadsveteraan

De eerste realisatie van de woonformule vindt plaats in het Amstelkwartier in Amsterdam. Daar wordt een woongebouw ontwikkeld met ruim honderd sociale huurwoningen, dat naar verwachting in 2023 wordt opgeleverd.

“We willen een diverse groep bewoners,” zegt Van Boven. “Daarom komen er woningen waar je zelfstandig woont, maar ook zogenaamde Friends-woningen waar je met twee of drie bewoners een woonkamer en keuken deelt. De gemeente Amsterdam staat gelukkig open voor innovatieve ideeën en we zijn blij dat ze deze nieuwe woonformule met ons willen verkennen.”

Verbonden aan de stad

Stadsveteranen vind je natuurlijk niet alleen in Amsterdam maar ook in andere steden’, aldus Ronald Huikeshoven, directievoorzitter van AM. “Het nieuwe woonconcept is dan ook een eigentijds antwoord op de woonbehoeften van ondernemende senioren, die deel willen blijven uitmaken van de stad.”

Sjuul Cluitmans van Heren 5 vult aan: “Stadsveteranen zijn zo verbonden aan de stad dat ze er nooit meer weg willen. Dat blijkt ook uit ons onderzoek dat we in 2016 met onder andere AM deden. Ze kiezen bewust voor stads wonen: een compacte woning, delen van faciliteiten en elkaar een handje helpen waar het uitkomt. Deze inzichten hebben we vertaald naar het ontwerp. Met al zijn gemeenschappelijke ruimtes en slimme looproutes biedt het gebouw ‘een alibi tot ontmoeten’. Dat gaat eenzaamheid tegen en zorgt dat bewoners langer zelfstandig kunnen wonen.’

Friends-woningen

Stadsveteranen combineert zelfstandige appartementen van zo’n 43 m2 en zogenoemde ‘Friends-woningen’ van 85 tot 135 m2. De Friends-woningen zijn bedoeld voor twee of meer personen, zoals bijvoorbeeld vrienden of familie, en bestaan uit twee of drie studio’s met een eigen pantry en badkamer.

Bewoners delen een woonkamer met keuken en een eet- en zithoek. In en om het gebouw kunnen ze gebruik maken van een ruim aanbod aan collectieve voorzieningen, zoals een (dak)tuin, gym, kookstudio en een bibliotheek.

Alle woningen in het Amstelkwartier worden aangeboden in de sociale huur. Op andere locaties is een mix met middenhuur ook mogelijk.

Kijk voor meer informatie op stadsveteraan.nl.

Advertisment ad adsense adlogger