Modulaire woningbouw in hout – HOUTbaar

Modulaire woningbouw in hout - HOUTbaar

ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep komen met een concept in modulair bouwen: HOUTbaar. Een samenwerking onder de naam TBI WOONlab en scale-ups Sustainer Homes en The New Makers.

De woningen zijn honderd procent remontabel, stikstofneutraal en energie-positief

HOUTbaar maakt modulaire woningbouw in hout op grote schaal mogelijk. Op dit moment worden de eerste prototypes gemaakt in twee varianten: HOUTbaar HUIS en HOUTbaar LOFT. De eerste vier houten huizen realiseren de partijen in de Hengelose wijk de Nieuwe Es. In Rotterdam komen de eerste drie houten lofts.

Ontstaan

Het concept HOUTbaar is ontstaan als antwoord op de grote vraag naar meer woningen én duurzaam en betaalbaar wonen. Rudy van Gurp, Hoofd van TBI WOONlab zegt daarover: “Modulair bouwen in hout is nu nog een uitzondering maar niet meer voor lang, daarvan zijn wij overtuigd.”

Van Gurp: “We zochten naar oplossingen om dit opschaalbaar en dus betaalbaar te maken voor corporaties en beleggers in het middensegment. Samen met partners Sustainer Homes en The New Makers hebben we de krachten gebundeld om die uitdaging aan te gaan en HOUTbaar is daarop ons antwoord. Op weg naar een wereld waarin we niets meer verspillen en vervuilen.”

Starters en singles

Van HOUTbaar zijn er twee varianten. Een eengezinswoning en een loft. De loft is 3,5 meter breed, waardoor er exact drie huizen in plaats van twee naast elkaar passen op een kavel. Een loft telt 32 vierkante meter woonoppervlakte.

Van Gurp: “Die is ontwikkeld voor starters en singles. Maar we maken hem zo dat je hem makkelijk kunt uitbreiden naar tavchtig vierkante meter met twee verdiepingsvloeren.

Twee principes

Het concept HOUTbaar is gebaseerd op twee principes:
– hout is CO2-positief en hernieuwbaar bouwmateriaal.
– hout is geschikt voor échte systeembouw, waarbij je het hele huis volledig remontabel maakt.

Van Gurp”“In het geval van HOUTbaar HUIS hebben we het dan over een reusachtige legosteen, een slimme bouwmodule waar alles wat je voor woningbouw nodig hebt al kant-en-klaar in zit. We hebben daarmee de ideale standaard gezinswoning ontwikkeld: alle kennis en data van de samenwerkende TBI-ondernemingen zijn daarin verwerkt.”

Bij HOUTbaar LOFT bestaat de remonteerbaarheid uit slimme, mecano-achtige verbindingen, waardoor je allerlei houten componenten eindeloos in- en uit elkaar kunt klikken. Daarmee maak je niet alleen het huis zelf, maar óók het hele interieur flexibel, vernieuwbaar en vervangbaar. Zo kun je vloeren, trappen en wanden simpelweg inklikken.

(Lees verder onder de foto.)

Hoofd van TBI WOONlab Rudy van Gurp.

Project in Hengelo

In de Nieuwe Es in Hengelo worden de eerste vier houten rijwoningen met vier verschillende installatieconcepten gerealiseerd. Hans Smit, directievoorzitter van Koopmans Bouwgroep: “Het zijn ideale circulaire gezinswoningen. In elk detail wordt onze kennis en kunde en slimme digitale techniek benut.”

Een woning van het concept HOUTbaar HUIS wordt onder ideale geconditioneerde omstandigheden en met digitale precisie geprefabriceerd en bestaat uit houten LVL-delen. De montage van het casco op locatie kan daardoor met één week gereed zijn.

De woningen zijn honderd procent remontabel, stikstofneutraal en energie-positief. De gevels en het interieur zijn aan te passen naar de wensen van corporaties, beleggers en toekomstige bewoners. Een houtbare woning kan in series van twee of meer worden geleverd voor een prijs die nagenoeg gelijk is aan vergelijkbare gezinswoningen die volgens de bekende bouwmethoden worden gerealiseerd.

Meer informatie via www.tbiwoonlab.nl en www.tbiwoonlab.nl

Advertisment ad adsense adlogger