Nieuwbouwconcept voor gezonde, energiezuinige woning

Nieuwbouwconcept voor gezonde, energiezuinige woning

Het House Energy Optimum (HEO) is een concept van zes gevestigde partijen. Door de integrale aanpak belooft HEO een kortere doorlooptijd van woningbouwprojecten en lagere ontwerp- en bouwkosten. Energie, gezondheid en comfort staan centraal in het concept. Ontwikkelaars en bouwers wordt er een verzekerde energieprestatiegarantie afgegeven.

HEO werkt volgens het principe van pre-engineering

HEO gaat corporaties, ontwikkelende aannemers en projectontwikkelaars helpen met een integrale aanpak voor energiezuinige nieuwbouwwoningen. Jourdain Martens van Develop Inc.: “In de markt zien we een duidelijke zoektocht van opdrachtgevers naar een allesomvattende oplossing om in één klap toekomstbestendige woningen neer te zetten.”

Reden om met zes marktpartijen aan de slag te gaan om deze oplossing daadwerkelijk aan te bieden. Martens: “Uitgangspunt was het vinden van het optimum tussen bouwkundige en installatietechnische maatregelen. Daardoor worden energieprestatie, comfort en een gezond binnenklimaat geborgd.”

Kostenbeheersing

Bij de bouw van zeer energiezuinige woningen vormen de kosten vaak een belangrijke drempel. Martens: “Dit heeft vooral te maken met de toegenomen complexiteit en als gevolg daarvan de kostenstijging van het ontwerp- en bouwproces. Hoe energiezuiniger de woning, hoe meer technieken er aan te pas komen en hoe complexer het proces wordt voor ontwikkelaars, architecten, adviseurs en bouwers.”

In de praktijk blijkt volgens Martens dat er juist sprake is van een gesegmenteerd proces. Woningen worden meermaals herontworpen. “Hierdoor nemen de kosten toe en zijn de prestaties vaak slechter dan beoogt.”

HEO werkt volgens het principe van pre-engineering dit om de kosten te beheersen en de kwaliteit te waarborgen. Daarbij ligt de focus niet alleen op energie is. “We verliezen comfort en gezondheid uit het oog. Daarom hebben we deze twee elementen ingebakken in het concept, zodat opdrachtgevers hier geen omkijken meer naar hebben.”

Vrijheid

HEO richt zich op grondgebonden nieuwbouwwoningen. Martens: “We zijn bij de pre-engineering uitgegaan van een voorbeeldwoning, zoals die vandaag de dag gebouwd wordt. De architect heeft zelf de vrijheid om een ontwerp te maken. Wij helpen de architect vervolgens om het HEO-concept in te passen en de prestaties te borgen.”

De zes HEO-partners zijn: Kingspan Insulation, Kingspan Unidek, Duco, ATAG Verwarming, Jaga en Ubbink.

In B+U uitgave 5 (verschijning 21 juni), een uitgebreid interview met Jourdain Martens over faalkosten in de bouw.

Meer informatie op: www.bouwheo.nl

Advertisment ad adsense adlogger