Nieuwbouwproject De Zaanse Helden

Nieuwbouwproject De Zaanse Helden

Zaanstad werkt hard aan de woningbouwopgave. Er worden drie projecten gerealiseerd – De Zaanse Helden (circa 600 woningen) De Tijdgeest (306 woningen) en Houthavenkade (ongeveer 700 woningen).

Op het daklandschap tussen de woongebouwen wordt ruimte gemaakt voor natuurinclusiviteit

De Zaanse Helden en Houthavenkade krijgen prioriteit wat betreft gemeentelijke begeleiding om zo tempo te maken met de woningbouwproductie. Het college heeft de ambitie om duizend nieuwe woningen per jaar te bouwen, waarvan 300 sociale huurwoningen.

De Zaanse Helden

Namens de gemeente ondertekenden de wethouders Krieger en Mutluer de anterieure overeenkomst met ontwikkelaars Stebru Ontwikkeling en Impact Vastgoed voor de bouw van de Zaanse Helden aan het Mahoniehout op de Vrodest-locatie. Het project omvat circa 600 koop- en huurwoningen en 161 sociale huurwoningen vlakbij het stadscentrum. De appartementen variëren van circa 45 tot 115 m². Naar verwachting kan de bouw in 2020 beginnen.

De naam De Zaanse Helden – in de stad, in het groen – verwijst naar de rijke geschiedenis van Zaandam met de vele verschillende molens. Elke woontoren krijgt de naam van één van de molens uit het gebied. De enige houtzaagmolen die nog op zijn originele plek staat, de Held Jozua, is inmiddels aangekocht door de ontwikkelcombinatie en wordt door een brugverbinding over de Houtveldweg bij het plan betrokken.

Op het daklandschap tussen de woongebouwen wordt ruimte gemaakt voor natuurinclusiviteit en biodiversiteit. Een brug zorgt voor aansluiting op het huidige groene molenpark.

De Tijdgeest

In april volgt een overeenkomst met ontwikkelaar Roodvoet BV voor het nabijgelegen project De Tijdgeest aan het Ebbehout. Het voormalige kantoor van Achmea word gesloopt. Hier komen zo’n 306 vrije sectorhuurwoningen, waarvan 75 procent in het middeldure segment met huurprijzen tussen 720 en 971 euro per maand.

Houthavenkade

Een ander groot project dat op stapel staat is de ontwikkeling van de Houthavenkade. Hier komt in de komende jaren een nieuwe woonwijk met circa 700 woningen. Ook een kleine jachthaven in combinatie met horeca krijgt een plek. Ook hiervoor wordt binnenkort een overeenkomst getekend met de ontwikkelaar, Porten Development.

Het woonprogramma is gevarieerd en telt 30 procent sociale huurwoningen, waarvan een deel niet duurder mag zijn dan 417 euro per maand. Wethouder Mutluer: “Dit zijn kleine appartementen voor starters met een bescheiden inkomen. Daarmee spelen we in op de grote vraag naar jongerenwoningen.”

Advertisment ad adsense adlogger