Prestigieuze award voor Fenix I

Fenix I, ontworpen door Mei architects and planners, heeft de MIPIM / Architectural Review Future Project gewonnen in de categorie Old & New. Robert Winkel van Mei nam samen met Peter van der Gugten van Heijmans de prijs in ontvangst tijdens de prijsuitreiking op de MIPIM 2019 in Cannes.

Een immens stalen tafelconstructie is door de bestaande loods geplaatst

De MIPIM / AR Future Project Awards vieren excellentie in projecten die niet gebouwd of in aanbouw zijn. Dit prestigieuze award programma selecteert projecten van over de hele wereld van innovatieve en hoge kwaliteit architectuur, die met succes hebben gereageerd op de ontwikkel-/ontwerpopgave en impactvol zijn voor omringende omgeving en toekomstige gebruikers.

Fenix I

Fenix I is een combinatie van renovatie en herbestemming van de voormalige Holland-Amerika Lijn loods met daar bovenop nieuwbouw van een gevarieerd woonprogramma van huur- en koopappartementen. De pakhuizen bevinden zich aan de kade van de Rijnhaven in de opkomende en dynamische wijk Katendrecht in Rotterdam.

Prestigieuze award voor Fenix I

Fenix I blinkt uit op architectonisch gebied, maar is bovenal een technische uitdaging: een immens stalen tafelconstructie (als overgang tussen oud-nieuwbouw) is door de bestaande loods geplaatst en draagt de loftwoningen die erboven in beton zijn opgetrokken. In de bestaande loods komt een mixed-use programma met werken, cultuur, recreëren en parkeren.

Een actieve plint langs de kade en Veerlaan zal diverse ondernemingen huisvesten die actief zijn in de 3 C’s: cultuur, culinair, creatief. Bovenop de loods zullen in totaal 212 loftwoningen worden gerealiseerd, die volledig naar de wensen van de kopers horizontaal of zelfs verticaal zijn gekoppeld en ingedeeld. Elke woning is daarmee uniek.

Met de komst van nieuwe woningen, bewoners en ondernemers draagt Fenix I bij aan de verdichting, levendigheid en bedrijvigheid van een vernieuwd Katendrecht, waar de laatste jaren al veel culinaire, creatieve en culturele activiteiten een plek hebben gevonden. Fenix I zal in de loop van 2019 worden opgeleverd.

In Bouw en Uitvoering nummer 8 2018 stond een uitgebreid artikel over Fenix Lofts.

Beeld: MEI architects and planners / Heijmans

Advertisment ad adsense adlogger