Nieuwe woonwijk van hout in Amsterdam-Zuidoost

Eerste Amsterdamse woonwijk gebouwd van hout

Het concept-investeringsplan voor de Nelson Mandelabuurt in Zuidoost is af en ligt klaar voor inspraak. Het plan maakt ruimte voor zo’n zevenhonderd nieuwe woningen. Het wordt de eerste Nederlandse woonwijk die bijna helemaal met hout is gebouwd.

Nieuw voor Nederland is dat in Zuidoost een hele wijk uit hout wordt opgetrokken

De Nelson Mandelabuurt ligt tussen de Gooiseweg en het Nelson Mandelapark, aan de oostkant van het park. In het conceptplan zijn negen woonblokken opgenomen voor verschillende doelgroepen en soorten huishoudens. Er komt ook een schoolgebouw.

Verder wordt er ruimte gemaakt voor maatschappelijke en commerciële voorzieningen. Vanwege het tekort aan betaalbare koopwoningen zal de helft van de woningen in het middensegment uit koopwoningen bestaan. Een kwart van de woningen wordt met voorrang toegewezen aan bewoners uit Zuidoost.

Bouwen met hout

Bouwen met hout gebeurt natuurlijk al langer. Nieuw voor Nederland is wel dat in Zuidoost een hele wijk uit hout wordt opgetrokken. Bouwen met natuurlijke materialen, zoals hout, kan helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Hout is goed herbruikbaar en doordat het tijdens de groei CO2 opvangt uit de lucht, werkt hout als een opslagplaats voor CO2. Daarnaast gaat bouwen in hout sneller en geeft het minder bouwoverlast.

Aansluiting op park

Een tweede belangrijk onderdeel van het plan voor de nieuwe buurt is de aansluiting op het Nelson Mandelapark. De buurt en het park zullen een eenheid vormen. Dat zorgt voor een aangename, groene leefomgeving. De gebouwen krijgen groene daken voor de afvoer van regenwater. Rondom komen regentuinen.

Conceptplan

Voor de uitwerking van het conceptplan hebben we de wensen en ideeën van doelgroepen en inwoners van Zuidoost verzameld. Dat is gebeurd met onder andere informatiebijeenkomsten, wandelingen door het park, ontwerpsessies met kinderen van basisscholen uit de buurt, ontwerpateliers, gesprekken met doelgroepen, maar ook een online vragenlijst. Daardoor verschilt dit concept op een aantal punten van eerdere ideeën.

Een paar voorbeelden:
– Er komen minder woningen (700 in plaats van 1.000).
– Er wordt minder grond bebouwd (de westkant van het park blijft vrij).
– De gebouwen worden minder hoog (4 tot maximaal 7 woonlagen).
– Er komen meer betaalbare woningen.

Start bouw

Tot 1 mei vindt er nog inspraak plaats ver het plan. De reacties wprdem samen met het advies van de stadsdeelcommissie verwerkt tot een definitieve investeringsnota. Naar verwachting kan deze in het derde kwartaal van 2022 naar de gemeenteraad om vastgesteld te worden. De bouw van de woningen start naar verwachting in 2025.

Lees ook:Circulair houten woongebouw in Monnickendam

Advertisment ad adsense adlogger