Project M’DAM – Circulair houten woongebouw in Monnickendam

Project M'DAM - Circulair houten woongebouw in Monnickendam

Na zeven maanden prefabricage en bouw op locatie – aan de Pierebaan in Monnickendam – zijn 42 koopappartementen en twintig sociale huurwoningen aan de nieuwe eigenaren overgedragen. In Nederland is niet eerder een grootschalig woongebouw gerealiseerd dat bijna in zijn geheel is opgetrokken uit CLT (cross laminated timber).

Alle 62 appartementen zijn vrijwel volledig in de ‘Fabriek van Houten Gebouwen’ gebouwd

BMB ontwikkeling (onderdeel van VolkerWessels) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van M’DAM. Ontwikkelaar Daniëlle Rossmeissl: “Naast ons eigen team hebben Finch Buildings, woningcorporatie Wooncompagnie en De Groot Vroomshoop een belangrijke ‘steen’ bijgedragen aan de totstandkoming.”

Rossmeissl: “Gezamenlijk hebben we met M’DAM een woongebouw neergezet dat op veel vlakken vernieuwend is. Het is niet alleen plezierig om in te wonen, maar ook hét bewijs dat modulair bouwen met hout toekomst heeft.”

M’DAM is ontworpen door architect Finch Buildings en met houtbouwer De Groot Vroomshoop doorontwikkeld naar een houtmodulebouw-concept dat geschikt is voor permanente bewoning.

Lees ook: Massief houten woongebouw in Monnickendam

Fabriek

Alle 62 appartementen zijn vrijwel volledig in de ‘Fabriek van Houten Gebouwen’ van De Groot Vroomshoop gebouwd. In de fabriek zijn de houten modules voorzien van gevels en daken, isolatie, vloerafwerking, ramen en deuren, sanitair, elektra en installaties.

De volledige energievraag is elektrisch ingevuld. Middels groot transport zijn de appartementen over de weg naar Monnickendam vervoerd en ter plaatse gemonteerd en afgebouwd.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Woningborgcertificaat

Woningcorporatie Wooncompagnie heeft één gebouwdeel met tweintig appartementen afgenomen en voegt hiermee weer twitnig vernieuwende woningen toe aan de sociale huursector in de gemeente Waterland. Voor BMB is dit het eerste houtbouwproject met particuliere koopwoningen, waarbij een Woningborgcertificaat is afgegeven. Houtbouw reduceert de CO2 uitstoot en is daardoor veel duurzamer en milieuvriendelijker dan traditionele bouwprojecten en het zorgt voor een gezonder binnenklimaat.

Meer informatie: BMB

Foto’s door StudioPXL

Advertisment ad adsense adlogger