Duurzame onderwijslocatie Laan op Zuid Rotterdam

Project - nieuwe Onderwijslocatie Laan op Zuid in Rotterdam

Het winnende ontwerpteam voor de nieuwe onderwijslocatie op Rotterdam-Zuid van Hogeschool Rotterdam en scholengroep SNZ van stichting BOOR is bekend. Het ontwerpteam staat onder leiding van architectenbureau cepezed.

“Onderwijslocatie Rotterdam-Zuid heeft daktuinen, houten gevels, zonnepanelen en maakt gebruik van waterretentie”

Gemeente Rotterdam, stichting BOOR en Hogeschool Rotterdam bouwen de nieuwe, duurzame onderwijslocatie tussen de Posthumalaan en de Laan op Zuid, in ontwikkelgebied Parkstad.

Daarmee ontstaat een unieke samenwerking tussen voortgezet en hoger onderwijs en wordt het onderwijsaanbod op Zuid verder verrijkt. De nieuwbouw moet in 2026 klaar zijn.

Verbindende schakel

Het ontwerp van architectenbureau cepezed is duurzaam, gebruikersvriendelijk en in meerdere opzichten een verbindende schakel. De omgeving is een belangrijke factor. Stedenbouwkundig gezien wordt het gebouw een groene schakel door bijvoorbeeld vergroende daken.

Het ontwerp sluit goed aan bij de bestaande bebouwing door de vriendelijke vormgeving. In het centrale atrium van het getrapte gebouw valt aangenaam (in)direct daglicht binnen, wat prettig is voor de gebruikers.

Het gebouw is duurzaam door onder meer daktuinen, houten gevels, zonnepanelen en waterretentie. Maar vooral ook door een zorgvuldig ontwerp, dat een circulaire bouwmethode mogelijk maakt, waarbij de focus ligt op het gebruik van biobased materialen en
materiaalbesparing.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Onder één dak

De nieuwe onderwijslocatie biedt straks onderdak aan zo’n drieduizend studenten. Hogeschool Rotterdam vestigt in dit gebouw al haar opleidingen en haar onderzoek op het gebied van digitale technologie. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan de maatschappelijke en ethische implicaties van de technologie om Rotterdam mooier, slimmer, eerlijker en gezonder te maken.

Daarnaast vestigt scholengroep Nieuw Zuid (SNZ) zich in het gebouw met havo en vwo-onderwijs voor zo’n achthonderd leerlingen. De wisselwerking tussen het voortgezet en hoger onderwijs in een gebouw is een verrijking voor zowel de leerlingen als de studenten..
De nieuwbouw zal in de zomer van 2026 in gebruik genomen worden.

Advertisment ad adsense adlogger