Project – Riva: optopping aan de Scheepmakershaven in Rotterdam

Project – Riva: optopping aan de Scheepmakershaven in Rotterdam

In 2019 won MoederscheimMoonen de door Stebru uitgeschreven architectenselectie voor woontoren Riva aan de Scheepmakershaven in Rotterdam.

De kantoren in het karakteristieke originele hoekpand blijven behouden en in de plint is er ruimte voor horeca-concepten

Het woongebouw komt bovenop een bestaand kantoorpand, waarbij de beeldbepalende wederopbouwarchitectuur van het gebouw behouden wordt. Onlangs werd het definitief ontwerp afgerond. Hiermee werd het startschot gegeven voor de verdere uitwerking en uiteindelijk de bouw van dit nieuwe wooncomplex.

De Scheepmakershaven is onderdeel van het Maritiem District: een havengebied dat sinds 2009 steeds meer transformeert tot een levendig woongebied. De omgeving wordt gekenmerkt door haar vele torens en is het epicentrum van hoogbouw in het Rotterdamse stadscentrum.

Wederopbouw

Op de plek van woontoren Riva staan nu twee kantoorgebouwen die tussen 1956 en 1963 zijn ontworpen. De gemeente Rotterdam heeft deze gebouwen aangemerkt als waardevolle wederopbouwarchitectuur.

Ze tonen het typische karakter van deze architectuur en dienden zoveel mogelijk behouden te worden bij de herontwikkeling en uitbreiding tot een woongebouw.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Optopping

Dit werd het startpunt van het ontwerp van de uitbreiding. Woontoren Riva is ontworpen als ‘optopping’ en staat in evenwichtig contrast met de bestaande bebouwing.

De 56 appartementen hebben veel transparantie en een breed uitzicht op de haven en het stadscentrum. De golvende buitenruimtes zijn een knipoog naar het water in het gebied en zorgen voor een mooi contrast met de ondergelegen wederopbouwarchitectuur.

Multifunctioneel

De voorzijde van de balkons worden vervaardigd met geanodiseerd aluminium en koud gebogen glas. De onderzijde is van lichtbruin gepigmenteerd beton met een planken reliëf en geven het geheel een warme en luxe uitstraling.

Multifunctionaliteit was belangrijk in het ontwerp van Riva. De kantoren in het karakteristieke originele hoekpand blijven behouden en in de plint is er ruimte voor horeca concepten.

Tussen de woontoren en de kantoorgebouwen komt een gemeenschappelijke laag met een huiskamer en daktuin. Dit wordt een echte ontmoetingsplek voor de bewoners en de bedrijven in de kantoren. Het beeldbepalende element van deze laag is het constructieve vakwerk dat de toren draagt.

Deze constructie draagt de volledige toren en ponst zich zo met een gereduceerd aantal palen door de bestaande onderbouw.

Facts & Figures
Locstie: Rotterdam
BVO: 10.300 m2
Opdrachtgever: Stebru
Architect: MoederscheimMoonen Architects
Constructeur: Van Rossum Ingenieurs
Installatieadviseur: Wolf Dikken Adviseurs
Bouw: Stebru

Advertisment ad adsense adlogger