Scholengemeenschap Wolfert Lansing Bergschenhoek

Project - Scholengemeenschap Wolfert Lansing in Bergschenhoek

In Bergschenhoek is vrijdag 3 september 2021 officieel de nieuwbouw geopend van Wolfert Lansing. Een school voor vmbo, mavo en onderbouw havo waar persoonlijke aandacht en begeleiding hoog in het vaandel staan.

Met een bouwkostenniveau van nog geen € 1000,- per m² is het project zeer kostenefficiënt gerealiseerd.

Om het groeiende aantal leerlingen te huisvesten en het hoge niveau van onderwijs te blijven garanderen, is naast het eerdere, tijdelijke onderkomen een volledig nieuw gerealiseerd. Het ontwerp is van cepezed en cepezedinterieur. De school is ruim 5.500 m² groot en drie bouwlagen hoog.

Wolfert Lansing staat prominent aan het zuidoostelijk eind van het gebied, direct tegenover het gemeentehuis van Lansingerland. Aan de noordoostkant van de school wordt een bestaande waterloop langs de provinciale weg nog doorgetrokken, wat het autonome karakter straks nog versterkt. De andere gebouwzijden zijn begrensd door groenstroken en een riant schoolplein.

Transparante plint

De plint is transparant en bevat onder meer uiteenlopende praktijkruimten en -lokalen. De verdiepingsgevels hebben bandramen en op een aantal plekken transparante vliesgevels van vloer tot plafond. De Corten-stalen borstweringen sluiten goed aan op het beeldkwaliteitsplan, dat vroeg om saffraankleuren. Ze geven het pand ook een stoer en industrieel karakter, dat in het interieur is voortgezet.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Schillen

De plattegronden zijn georganiseerd in schillen. De binnenste schil bestaat uit een daglichtrijk atrium. Dit vormt het dynamische hart van de school en is geprogrammeerd als aula met onder meer een praktijkrestaurant, een grote tribunetrap en informele studieplekken. Eromheen ligt een ring met de hoofdontsluiting, waaraan de gezamenlijke functies als de leerpleinen en facilitaire functies grenzen. De buitenste schil bevat de lesruimtes langs de gevels.

Deze indeling maakt het gebouw leesbaar en inzichtelijk. Ook maakt ze dat de dynamiek in het gebouw geleidelijk verloopt van levendig in het hart tot rustig in de lokalen. Passend bij het middelbaar onderwijs heeft het interieur een robuuste, functionele en industriële sfeer en esthetiek. Daarin is beton gebruikt voor de constructie en hout voor onder meer de grote tribunetrap in het atrium.

Circulair bouwpakket

De school is ontworpen en gerealiseerd als circulair bouwpakket. Voor de draagconstructie is gebruik gemaakt van het modulaire betonbouwsysteem CD20. Dit bestaat uit een combinatie van ranke prefab kolommen van 20 x 20 cm en ribbenvloerplaten van 3,60 m x 7,20 m. De ribben daarvan zijn slechts 20 cm dik, de velden daartussen 12 cm.

Zonder gebruik van liggers rusten de platen direct op de kolommen, waarbij de componenten zijn verbonden met stalen bevestigingselementen. Het systeem is schoon, droog en snel te monteren, terwijl het ook gemakkelijk weer is te demonteren en de componenten eenvoudig zijn te hergebruiken. De afwezigheid van liggers maakt bovendien dat er geen obstakels voor de installaties zijn en de bouwlagen bij een reguliere vrije hoogte in totaal minder hoog zijn.

Duurzame maatregelen

Het ontwerp is niet alleen circulair, maar ook op andere vlakken duurzaam. Zo is het CD20-systeem lichtgewicht en verbruikt het dus een minimum aan materiaal. Ook is de draagstructuur flexibel in te delen en zowel horizontaal als verticaal makkelijk uit te breiden.

Voor de energievoorziening maakt het gebouw gebruik van een wko-installatie en zonnepanelen, terwijl het geen aardgasaansluiting heeft. De witte dakbedekking weerkaatst het zonlicht, waardoor het gebouw minder snel opwarmt.

Met veel daglichttoetreding en een goede ventilatie voldoet Wolfert Lansing aan alle normen van Frisse Scholen Klasse B. Op termijn is het gebouw bovendien ook goed bruikbaar voor andere functies, bijvoorbeeld als kantoor- of zorggebouw.

Met een bouwkostenniveau van nog geen € 1000,- per m² is het project zeer kostenefficiënt gerealiseerd.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Project
Wolfert Lansing

Adres project
Boterdorpseweg 19, Bergschenhoek

Opdrachtgever
Stichting Boor

Architect
architectenbureau cepezed, Delft

Interieurontwerp
cepezedinterieur, Delft

Adviseur constructies
IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam

Adviseur installaties e&w
Galjema, Delft

Adviseur bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid
en duurzaamheid

LBP | Sight, Nieuwegein

Realisatie bouwkundig
Van Zanten Bouw, Vlaardingen

Realisatie installaties
BRI,Groep, Wateringen

Projectduur
feb 2017-juni 2021

Grootte
5.500 m2

Fotografie
cepezed | Lucas van der Wee

Advertisment ad adsense adlogger