600 woningen in Zomerhofkwartier, Rotterdam Noord

Het Zomerhofkwartier in Rotterdam Noord wordt behalve een plek voor creatieve bedrijven ook een woonbuurt. Met een voor iedereen toegankelijk groen daklandschap en een overdekt sportveld.

In het Zomerhofkwartier komen circa 600 woningen, waarvan de helft in het sociale en middensegment

ZOHO – kort voor ‘Zomerhofkwartier’ – ontwikkelde zich het afgelopen decennium van een oud bedrijventerrein tot een bruisende plek waar veel creatieve bedrijven en makers zich vestigden. Voor de oorlog was ZOHO een woonwijk.

Wethouder Bas Kurvers: “ZOHO ligt op een fantastische plek in de stad. Tussen de oude stadswijken en het centrum en aan de monumentale Hofbogen met het toekomstige park. Deze energieke buurt biedt straks een nieuw thuis aan zeshonderd huishoudens. We bouwen op deze plek voor alle Rotterdammers woningen die zo hard nodig zijn in deze stad.”

Sociaal woonprogramma

Ontwikkelcombinatie Leyten-Stebru gaat de buurt de komende jaren verder laten groeien. De wederopbouwpanden zijn aan renovatie of vernieuwing toe en er komen circa zeshonderd woningen. Van eengezinswoningen tot stadsappartementen en zorgwoningen.

Woningbouwcorporatie Havensteder neemt dertig procent (175 woningen) van de woningen af voor haar sociale woonprogramma. Minimaal twintig procent van de woningen wordt verhuurd in het middensegment. De overige vijftig procent wordt ontwikkeld als vrije-sectorhuurwoning in het hogere segment of als particuliere koopwoning.

Creatieve bedrijven

In ZOHO blijft ruimte voor creatief ondernemerschap, ook voor ondernemers met een kleinere beurs. Vijftig procent van de werkruimtes wordt met een gemaximeerde huur verhuurd. Naast de grote toevoeging van woningen krijgt de buurt er (maatschappelijke) voorzieningen bij.

De voorzieningen zijn niet alleen aantrekkelijk voor de bewoners en de mensen die werken in ZOHO, maar ook voor de omgeving. Zo komt er onder andere een overdekt sportveld voor jongeren en een speelpleintje voor kleinere kinderen. Ook krijgt ZOHO een groen daklandschap ter grootte van zo’n vijftien tennisvelden (4.000 m2) dat voor iedereen toegankelijk is.

Groen dak

Verduurzaming is belangrijk in het nieuwe ZOHO. Het daklandschap vergroent de buurt en is daarnaast klimaatadaptief. Het reduceert hittestress door de omgeving te koelen en het buffert regenwater. Op daken komt een systeem dat regenwater opslaat waarmee het groen kan worden bevloeid zonder dat er een kraan open hoeft.

Sensoren registreren ook of er een regenbui nadert. Het opgeslagen water wordt dan losgelaten waardoor het dak de nieuwe hoosbui kan opvangen zonder het riool op het piekmoment te belasten. Ook wordt het eigen autobezit teruggedrongen en komt er een centraal gelegen mobiliteitshub voor deelauto’s en fietsen voor de hele buurt.

Verkoop

ZOHO is een langjarige gebiedsontwikkeling. In de Almondestraat komt het eerste project: TROTZ. De 31 stadswoningen van TROTZ gaan in het laatste kwartaal van 2021 in verkoop en worden naar verwachting in 2023 opgeleverd. Het gaat om 17 benedenwoningen en 14 appartementen.

Andere projecten kunnen gefaseerd van start na vaststelling van het bestemmingsplan (verwacht in 2023) en verlening van de (omgevings)vergunningen.

Lees ook: Rivium District Rotterdam krijgt vijfduizend woningen

Project - Zeshonderd woningen in Zomerhofkwartier, Rotterdam Noord

Advertisment ad adsense adlogger