BNA: “Plannen en vergunningen vertragen bij gemeenten”

BNA: "Bestemmingsplannen, vergunningen en welstand vertragen bij gemeenten"

Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) bericht na onderzoek onder haar leden, dat bijna 80 procent van de architectenbureaus merkt dat processen bij gemeenten, waaronder bestemmingsplannen, vergunningen en welstand vertragen als gevolg van de coronacrisis. “Dit leidt tot moeilijkere besluitvorming bij opdrachtgevers en hollen of stilstaan bij bureaus”, zo bericht men.

“In een herstelplan voor Nederland moeten ruimtelijke kwaliteit en woningbouw topprioriteit zijn”

Quickscan BNA

Van alle architectenbureaus merkt 78% dat processen vertraging oplopen. BNA-directeur Fred Schoorl: “We doen nogmaals een dringende oproep aan gemeenten. Houd de plan- en bouwprocessen gaande, dat is cruciaal voor de kwaliteit en het tempo in de woningbouwopgave.”

Relatief positief beeld

Uit de quickscan blijkt tevens een relatief positief beeld binnen de branche. “Een ruime meerderheid van de bureaus geeft aan eenzelfde of zelfs hogere omzet te hebben. Dat neemt niet weg dat er grote verschillen kunnen zijn tussen bureaus, afhankelijk van de deelmarkten waarin zij actief zijn”, aldus BNA.

Oproep aan gemeenten

Een jaar* geleden riep BNA de gemeenten al op alle plan- en bouwactiviteiten zoveel mogelijk door te zetten. Men doet daarom een hernieuwde oproep aan gemeenten “… om woningbouwplannen niet uit te stellen en vergunningverlening en aanbesteding van nieuwe opdrachten zoveel mogelijk op niveau te houden”.

Herstelplan

Fred Schoorl: “We snappen dat er nu veel aandacht en geld van gemeenten gaat naar het sociale domein. Dit mag niet leiden tot een gebrek aan energie en geld voor toekomstbestendige woningbouw. In een herstelplan voor Nederland moeten ruimtelijke kwaliteit en woningbouw topprioriteit zijn.”

Hij bericht verder: “Jongeren en een groeiende groep één- en meerpersoonshuishoudens kunnen nu heel lastig betaalbare woonruimte vinden. Daarom moeten we als ontwerp-, ontwikkel- en bouwsector samen met de overheid goed nadenken over hoe en waar te bouwen, met nieuwe concepten.”

Lees meer op de site van BNA, ook over de *eerdere oproep van de branchevereniging aan gemeenten.

BNA: “Bestemmingsplannen, vergunningen en welstand vertragen bij gemeenten”

Advertisment ad adsense adlogger