Opleving woningaanbod

Opleving woningaanbod door coronacrisis

Meer woningen worden sinds de coronacrisis te koop gezet. Vanwege de toegenomen onzekerheid schuiven woningbezitters de geplande verkoop van hun woning naar voren. Kopers trekken zich daarentegen nog weinig aan van de veranderde omstandigheden.Dit blijkt uit de twaalf regiorapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2020 die Dynamis heeft gepubliceerd. Opleving woningaanbod.

Opleving woningaanbod: Eigenaren willen nog profiteren van sterke prijsstijging van de afgelopen jaren

Vooral in de regio’s waar in de afgelopen jaren exorbitante prijsstijgingen plaatsvonden, zoals Amsterdam en Utrecht, zetten meer eigenaren hun woning te koop. Ook buiten de Randstad is deze ontwikkeling zichtbaar.

In de gemeenten waar de prijzen sinds de kredietcrisis met meer dan dertig procent zijn gestegen worden ruim een kwart meer woningen aangemeld dan vorig jaar, vergeleken met een toename van vijftien procent op locaties met een gematigdere prijsstijging.

Extra aanbod

De extra aanwas van te koop gezette woningen in maart kan de aanboddaling uit januari en februari niet compenseren. Per 1 april staan daardoor in Nederland zevenduizend woningen minder te koop staan dan aan het begin van het jaar. Ook de nieuwbouw biedt nauwelijks lucht aan de schaarse woningmarkt.

Serieuze woningzoekers

In de woningverkopen zijn de gevolgen van het coronacrisis amper zichtbaar, in de eerste drie maanden van 2020 zijn meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In onder andere Limburg en Drenthe gaat dit kwartaal zelfs de boeken in als het beste eerste kwartaal ooit.

De verkopen blijven op peil doordat de serieuze kandidaten hun woningzoektocht blijven doorzetten ongeacht de omstandigheden, vooral minder serieuze kandidaten staken de zoektocht.

Bekijk de 12 regionale rapportages

Opleving woningaanbod.

Advertisment ad adsense adlogger