Elco Brinkman over energiebesparing

Eelco

Tijdens het openingsdebat van de vakbeurs Energie
zijn kritische opmerkingen gemaakt richting het nieuwe kabinet.

Volgens Eelco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland, zou de overheid het goede voorbeeld moeten geven als het gaat om energiebesparing: ‘In het huidige regeerakkoord komt hier niets van terug. Het is zorgelijk dat de overheid niet een voorbeeld-functie inneemt, maar het terug legt bij de samenleving.’

Energie

De zesde editie van Energie werd gisteren officieel geopend met een debat tussen mr. drs. Eelco Brinkman, ir. Marcel Engel, voorzitter Uneto VNI en prof. dr. Arnold Heertje, emeritus hoogleraar UvA. De opening werd geleid door voorzitter drs. Meiny Prins, directeur van Priva en zakenvrouw van het jaar 2009.

Besparen moet

Het debat opende met een uitspraak van professor Heertje die de aanwezigen aan het denken én aan het lachen maakte: ‘De vakbeurs Energie is de voorwaarde op overleving van de mensheid.’ Ook Eelco Brinkman onderstreepte het belang: ‘Energie besparen moet. Het klinkt wat dwingend, maar het is gewoon zo’.
Volgens Heertje struikelen goede ideeën op het gebied van energie op uitvoering en implementatie: ‘Het is geen kwestie van ambitie, maar de vraag is hoe je energiebesparing in de samenleving organiseert.’ In het debat werd ingegaan op de doelstelling van de overheid om in 2020, twintig procent van de C02-uitstoot te reduceren.

Ambitieus

Volgens gespreksleider Prins is deze doelstelling niet ambitieus: ‘Zestig procent van alle gebouwen is in beheer van de overheid. De overheid kan zelf, met kleine stappen en verbeteringen op het gebied van energiebesparing, circa vijf miljard euro besparen op jaarbasis.’ Verder gaven de sprekers de bezoekers nog de volgende boodschap mee: ‘Loop naar buiten met concrete ideeën waar je energie mee kan besparen en ga deze toepassen in de praktijk.’

Lees verder in editie 1-2011

Advertisment ad adsense adlogger