Groei bouwproductie zet in 2022 door

Groei bouwproductie zet volgend jaar door

ING Research verwacht dat de bouwproductie dit en volgend jaar weer groeit. Drivers voor de verwachte stijging zijn de toename van het aantal bouwvergunningen in de woningbouw en het herstel van investeringen in bedrijfspanden.

Economen verwachten voor 2022 dat het bouwvolume verder groeit met drie procent

Inkoopprijzen van hout liggen circa zestig procent boven het niveau van een jaar eerder. De recent gestegen energieprijzen zorgen er nu ook voor dat prijzen van energie-intensieve bouwmaterialen als bakstenen en beton kunnen stijgen. ING-economen verwachten echter dat deze stijgingen beperkter en tijdelijk zullen zijn mede doordat de verwachte gasprijzen voor het voorjaar lager zijn.

Groei

Na twee procent volumegroei in 2021, verwachten ING-economen voor volgend jaar dat het bouwvolume verder groeit met 3 procent. In augustus 2021 hadden bouwbedrijven gemiddeld 9,9 maanden werk in de orderportefeuille. Dit is een halve maand meer dan aan het begin van 2021. Het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouw stijgt daarbij al meer dan anderhalf jaar.

In de twaalf maandsperiode september t/m augustus 2021 werden er ruim 73.000 vergunningen afgegeven. Dit is een stijging van vijftien procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder en kan volgend jaar leiden tot een verdere toename van de woningbouw.

Ook verwacht ING dat in 2022 de investeringen in bedrijfspanden van onder andere logistieke centra en fabriekshallen blijven toenemen nu de coronacrisis en de daarbij behorende grootste onzekerheid grotendeels voorbij is. Daarentegen blijft vooral de infrasector ook volgend jaar nog last houden van de stikstofproblematiek. Dit zijn vaak grotere projecten die langs meerdere natuurgebieden lopen.

Hogere materiaalprijzen

Het aantal bouwbedrijven dat het afgelopen jaar de winst heeft zien afnemen is ondanks hogere inkoopprijzen van hout, plastics en staal nog beperkt. In het eerste kwartaal van dit jaar gaf bijna tien procent van de bouwbedrijven aan dat de winstmarge verslechterd was. In het derde kwartaal was dit (slechts) opgelopen tot veertien procent.

Beton, bakstenen en cement

Verkoopprijzen van hout lagen in september circa zestig procent boven het niveau van een jaar eerder. Nu zorgen echter hogere energieprijzen voor verdere kostenstijgingen. De bouw zelf is niet een grote gebruiker van olie en gas maar producenten van beton, cement en bakstenen zijn dat wel.

“Doorberekeningen van hogere gasprijzen voor bakstenen, cement en beton zullen echter in mindere mate gebeuren dan bij hout.”, aldus Maurice van Sante, senior econoom bij ING Research, “Energieprijzen zijn natuurlijk moeilijk te voorspellen maar de huidige hoge niveaus zijn wel uitzonderlijk. In het voorjaar zouden de prijzen zomaar weer lager kunnen zijn door het seizoenspatroon en toenemende leveringen vanuit Rusland. De termijnmarkt verwacht voor dan ook lagere gasprijzen.

Toeleveranciers van beton, bakstenen en cement zullen in dat geval daardoor ook hun inkoopkosten dan weer zien dalen waardoor ook hogere inkoopprijzen voor de bouw beperkt kunnen blijven.”

Lees ook: Vrijwel geen krimp in bouwproductie in 2021

Advertisment ad adsense adlogger