Hypotheken voor ZZP’ers en MKB’ers

Hypotheken voor ZZP'ers en MKB'ers

Naar aanleiding van een uitspraak van Maxime Verhagen (voorzitter Bouwend Nederland) hebben de banken gereageerd betreffend het verstrekken van hypotheken van ZZP’ers en MKB’ers.
Maxime Verhagen zei dat hij meer discussie wil rondom het verstrekken van hypotheken aan ZZP´ers. Zowel de ING als de ABN Amro hebben gereageerd. De ING en de ABN Amro zijn de verstrekken de meeste hypotheken in Nederland. Zij zeggen dat ondernemers welkom zijn om een hypotheek af te sluiten bij de banken, zelfs als een ondernemer minder dan drie jaar zelfstandig is.

Gemiddeld inkomen

Banken kijken naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar als het gaat om het verstrekken van een hypotheek. ING geeft aan dat zij financieren op basis van de verdiensten van de afgelopen drie jaar. Hierbij wordt het laatste jaar als maximum genomen. Mocht een ZZP’er nog geen drie jaar bezig zijn, dan wordt daar individueel naar gekeken. De regels voor het vertrekken van een hypotheek zijn tijdens de financiële crisis aangescherpt. Dit geldt echter voor iedereen die een hypotheek wil, niet alleen voor ZZP’ers of MKB’ers.

Ook bij de ABN Amro zijn beginnende ondernemers welkom voor een hypotheek. Zij kijken wel naar de inkomsten van de afgelopen drie jaar, maar stellen ook een prognose op om te kijken wat een verantwoord verwacht inkomen voor de komende jaren zal zijn.

Ten onrechte

Volgens de banken wordt er op dit moment door veel startende ondernemers gedacht dat er geen hypotheek worden verstrekt. Dit is ten onrechte, op het moment is 10% van alle hypotheken voor ZZP’ers of MKB’ers. Elke bank gaat op een andere manier met de regels om, in de praktijk blijkt er voldoende ruimte voor startende ondernemers. Herman van Houten (Hypotheekcentrum voor Ondernemers) geeft aan dat het van groot belang is dat de ondernemers een professionele hypotheekadviseur in de arm nemen. Hij geeft aan dat er weinig adviseurs zijn die voldoende kennis en ervaring hebben in het beoordelen van hypotheekaanvragen bij ZZP’ers en MKB’ers.

Advertisment ad adsense adlogger