Starterslening stimuleert bouwsector

Starterslening stimuleer bouwsector

De Starterslening blijkt effect te hebben. Van de starters hadden 70% geen woning gekocht als er geen gebruik kon worden gemaakt van de Starterslening of een à twee jaar gewacht met het kopen van een woning. In 2013-2014 zijn er 13.000 Startersleningen uitgegeven.

De Startersleningen in 2013-2014 zorgden voor 22.000 extra transacties op de woningmarkt. Daarnaast stimuleerde het de aankoop van 8.000 nieuwbouwwoningen. Dit is bijna 10% van de totale productie van koopwoningen. Het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) heeft onderzoek gedaan naar de Starterslening en haar gebruikers.

Meer bouwproductie

De extra vraag die door de Starterslening wordt aangewakkerd zorgde voor meer bouwproductie en werkgelegenheid. Deze boost zal niet van lange duur zijn omdat de vraag uit de toekomst vervroegd is. Hierdoor zal er na 2015 minder bouwproductie zijn. In de periode betreffend 2013-2015 zal er volgens EIB sprake zijn van €590 miljoen extra bouwproductie met daarbij 1.600 extra fulltime banen. De starterslening zal voor €260 miljoen aan extra bouwproductie zorgen.

Enquête onder de gebruikers

Het EIB heeft aan de hand van een enquête onderzoek gedaan naar de gebruikers van de Starterslening. De Starterslening wordt gebruikt voor een koopwoning met de gemiddelde prijs van €157.400, die wordt gekocht door een starter met de gemiddelde leeftijd van 27 jaar. Van de gebruikers verhuist 47% uit het ouderlijk huis en gebruikt 34% de lening om vanuit de huursector door te stromen naar de koopsector. Aan de enquête hebben 1.550 starters deelgenomen.

Onzekerheid Starterslening

Onzeker is of de cofinanciering voor de Starterslening vanuit het Rijk wordt doorgezet. Indien hierop wordt bezuinigd dan zal er €400 miljoen minder bouwproductie zijn. Door te kijken njaar het aantal wekelijkse aanvragen is berekend dat het rijksbudget eind 2014 uitgeput zal zijn. Het is dan aan de gemeenten of de regeling wordt voort gezet of niet.

Hier leest u het volledige rapport van EIB.

Advertisment ad adsense adlogger