Koopwoningen buiten grote steden nog steeds goedkoper dan voor piek van 2008

Hoewel de prijzen van koopwoningen ook in het derde kwartaal flink zijn gestegen, zijn Nederlandse koopwoningen die buiten de vier grote steden staan gemiddeld nog steeds goedkoper dan voor de piek van 2008.

De gemiddelde Amsterdamse woning is 42% duurder dan de vorige piek in 2008

De prijs van de gemiddelde Nederlandse koopwoning ligt nog 1,4% onder de piek van 2008, als we de koopwoningen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht buiten beschouwing laten. Dit blijkt uit de meest recente statistieken van het Centraal Bureau van de Statistiek.

Neem je de koopwoningen in de vier grote steden mee, dan ligt de gemiddelde prijs van een Nederlandse koopwoning inmiddels wel 3,6% boven het niveau van voor de crisis. De vier grote steden zijn dus in grote mate verantwoordelijk voor het prijsherstel.

De gemiddelde Amsterdamse woning is 42% duurder dan de vorige piek in 2008. In Rotterdam en Utrecht ligt de gemiddelde woningprijs hier 30% en 27% boven. Van de vier grote steden zijn in Den Haag de prijzen met 19% het minst sterk gestegen ten opzichte van 2008.

Noord-Holland

De prijs van de gemiddelde koopwoning in Noord-Holland ligt ook als de Amsterdamse koopwoningen niet worden meegerekend alweer 3,4% boven pre-crisisniveau. Maar reken je de Amsterdamse woningen wel gewoon mee, dan is het prijsverschil zelfs 16,2%.

Utrecht

Als de woningen in de stad Utrecht buiten beschouwing worden gelaten, is de gemiddelde woningprijs in de provincie Utrecht 0,7% hoger dan in 2008, en 7,8% als alle koopwoningen in de provincie worden meegenomen.

Zuid-Holland

Voor Zuid-Holland geldt dat Rotterdamse en Haagse woningen het herstel trekken. Toch ligt de gemiddelde prijs van een koopwoning in Zuid-Holland zonder die twee grote steden nog 0,5% onder de piek in 2008.

Olievlekwerking

Neem je de koopwoningen in Rotterdam en Den Haag mee, dan ligt de gemiddelde prijs juist 8,1% hoger. De zogenaamde olievlekwerking is een belangrijke reden waarom de gemiddelde prijsstijging van een koopwoning in de Randstad hoger is dan in de rest van de Nederland: de flinke prijsstijgingen in de vier grote steden drijven namelijk ook de prijzen in de regio’s om deze steden heen op.

Verder herstel in de maak

In het derde kwartaal van 2018 bedroeg de gemiddelde prijsstijging van een koopwoning 9,2% ten opzichte van het derde kwartaal in 2017. Voor heel 2018 verwacht het ING Economisch Bureau een prijsstijging van 9,0%. Volgend jaar verwachten het bureau dat de prijsstijging afvlakt naar 5,5%. Regionaal verschillen de prijsstijgingen sterk, zodat het mogelijk nog wel tot na 2020 kan duren voordat alle provincies het verlies van de crisis hebben goedgemaakt.

Advertisment ad adsense adlogger