Eerste Algemene Consumentenvoorwaarden voor bouwkundige keuringen

Eerste Algemene Consumentenvoorwaarden voor bouwkundige keuringen

De Consumentenbond en de Stichting NKBK, de uitgever van het keurmerk ‘Vakkundig gekeurd’, hebben voor het eerst gezamenlijk Algemene Consumentenvoorwaarden opgesteld voor bouwkundig keurders.

De bouwkundig keurder geeft inzicht in onderhoudskosten op korte en langere termijn

Hierin staat in heldere, begrijpelijke taal beschreven wat de regels zijn voor de uitvoering van een bouwkundige keuring en aan welke afspraken zowel de keurder als de consument zich dient te houden. Zo krijgen consumenten een duidelijk inzicht in de voorwaarden waaraan een betrouwbare bouwkundig keuring hoort te voldoen.

Juist beeld

Uitganspunt van deze eerste Algemene Consumentenvoorwaarden voor bouwkundig keurders is dat het keuringsbedrijf al het redelijke moet doen om de huizenkoper een juist beeld te geven van de bouwkundige staat van de woning vóórdat de aankoop plaatsvindt. Mocht hier onduidelijkheid over ontstaan, dan kunnen consument en bouwkundig keurder altijd terugvallen op de Algemene Consumentenvoorwaarden, die zonder moeilijke vaktermen en juridisch jargon zijn opgesteld.

Eenzijdig opgestelde voorwaarden

Bij het uitvoeren van een bouwkundige keuring wordt nu nog te vaak gebruik gemaakt van eenzijdig opgestelde voorwaarden, waardoor bij consumenten misverstanden kunnen ontstaan over de taken van een keurder.

In de verhitte woningmarkt lopen huizenkopers bovendien het risico een gejaagde keuze te maken. Het is dus van belang dat eventuele gebreken aan het licht komen vóór de koop van de woning plaatsvindt.

Begrijpelijke afspraken

De bouwkundig keurder geeft inzicht in onderhoudskosten op korte en langere termijn. “De consument is gebaat bij goede voorwaarden waaronder de keuring wordt verricht”, aldus Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. “Met de Algemene Consumentenvoorwaarden van ‘Vakkundig gekeurd’ zijn consumenten verzekerd van heldere, begrijpelijke afspraken voor de uitvoering van de bouwkundige keuring.”

Meer informatie www.vakkundiggekeurd.nl

Advertisment ad adsense adlogger