Kosten bouwvergunning verschillen enorm per gemeente

Kosten bouwvergunning verschillen enorm per gemeente

De kosten voor een bouwvergunning blijken per gemeente behoorlijk te verschillen. Vereniging Eigen Huis (VEH) kwam vandaag met cijfers naar buiten, gebaseerd op eigen onderzoek naar de bouwleges in Nederland.

Daaruit blijkt dat in veel gemeenten het bedrag voor een bouwvergunning omhoog is gegaan. Gemiddeld zijn de bouwleges met 2,3 procent toegenomen voor een kleine verbouwing en met 2,5 voor een vergunning voor een nieuwe woning.

Onderlinge verschillen

Dit gemiddelde laat echter niet de grote onderlinge verschillen tussen gemeenten zien. In sommige plaatsen zijn de bouwvergunningen juist goedkoper geworden. VEH meldt dat een huiseigenaar in de gemeente Buren die een kleine verbouwing wil uitvoeren, 40 procent meer betaalt aan bouwleges dan vorig jaar. Met 900 euro betaalt men in Buren bijna drie keer zoveel dan het landelijk gemiddelde van 360 euro. De vergunning voor een nieuwbouwwoning kan in bepaalde gemeenten wel vier maal zo duur zijn vergeleken met andere gemeenten.

Geen verklaring

“De grote en hardnekkige tariefverschillen stuiten op onbegrip bij burgers, zeker als er geen goede verklaring voor wordt gegeven.” zegt VEH-algemeen directeur Cindy van de Velde, die pleit voor een uniforme kostprijsberekening. “Alleen dan worden de kosten van bouwvergunningen inzichtelijk en onderling vergelijkbaar. Daarnaast moeten stijgingen gemaximeerd worden zodat de excessen, die nu ieder jaar voorkomen, niet meer mogelijk zijn en de tarieven tussen gemeenten meer naar elkaar toegroeien.” Er lijkt behoorlijk wat willekeur te zitten in de prijs van de bouwleges. Waar Woerden één van de duurste gemeenten is, is het nabijgelegen Leiden traditioneel de goedkoopste gemeente. In Alphen aan den Rijn daalden de bouwleges voor een kleine verbouwing in 2014 met 90 procent, terwijl ze dit jaar weer met 147 procent stegen.

Kosten bouwvergunning verschillen enorm per gemeente.

Advertisment ad adsense adlogger