MIA en Vamil aantrekkelijk voor circulaire ondernemers

MIA en Vamil aantrekkelijk voor circulaire ondernemers

Meer voordeel voor ondernemers die investeren in kringloopsluiting en CO2-besparing en geen elektrische personenauto meer op de lijst, dat zijn de meest opvallende wijzigingen in de zojuist gepubliceerde Milieulijst 2022. Voor de MIA en Vamil is komend jaar een bedrag van 169 miljoen beschikbaar.

“In 2022 fiscaal aantrekkelijker investeren in circulair ondernemen met de MIA en Vamil”

Milieulijst

Op de Milieulijst staan duurzame innovatieve bedrijfsmiddelen waarin ondernemers kunnen investeren om met de regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) belastingvoordeel te krijgen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat past deze lijst jaarlijks aan na consultatie met de markt.

Stimulans duurzame en circulaire investeringen

Hogere MIA -aftrekpercentages (van 13,5%, 27% en 36% naar 27%, 36% en 45%) moeten duurzame investeringen een extra stimulans geven. Daarnaast komen investeringen in bedrijfsmiddelen uit hoofdstuk 1, 3, 4 en 5 van de Milieulijst 2022 voor maximaal € 50 miljoen in plaats van € 25 miljoen per belastingplichtige per jaar en per bedrijfsmiddel in aanmerking. Bedrijven die grote investeringen doen in duurzame technieken worden zo beter ondersteund.

169 miljoen

Voor de MIA en Vamil is komend jaar een bedrag van 169 miljoen beschikbaar. Het MIA-budget is met € 30 miljoen per jaar verhoogd om transitiegerichte en innovatieve CO2-reducerende technieken extra te stimuleren, zoals productieapparatuur voor het voorkomen van CO2-vorming en apparatuur voor refurbishen en hergebruik.
Duurzame mobiliteit

Geen belastingvoordeel meer voor elektrische personenauto’s

In 2022 biedt de MIA en Vamil geen belastingvoordeel meer voor elektrische personenauto’s, omdat deze inmiddels gangbaar zijn geworden en daarom geen ondersteuning meer nodig hebben. Een elektrisch aangedreven personenauto met geïntegreerde zonnepanelen blijft wel in aanmerking komen.

(Lees verder onder de afbeelding.)
MIA en Vamil aantrekkelijk voor circulaire ondernemens

Bestelauto’s stijgen in belastingvoordeel

Andere elektrische voertuigen, zoals bestelauto’s, blijven ook op de Milieulijst en stijgen waar mogelijk in voordeel. Nieuw op de Milieulijst 2022 is een vrachtwagen die rijdt op een mengsel van waterstof en diesel, en een elektrisch voertuig voor het vervoeren van containers en trailers op een bedrijfsterrein. Elektrische snor-, brom- en motorfietsen komen niet meer in aanmerking voor de MIA en Vamil. Speed-pedelecs wel.

Circulaire bouw

Om investeringen in circulaire gebouwen te stimuleren zijn aan de eisen extra opties toegevoegd. Zo is het in 2022 mogelijk om te kiezen voor een gebouw dat voor ten minste 50% (op volumebasis) uit hernieuwbare grondstoffen bestaat.

Materialenpaspoort gewijzigd

De berekening van de reductie milieudruk is komen te vervallen en de eisen aan een materialenpaspoort zijn gewijzigd en duidelijker omschreven. Ook zijn een aantal nieuwe bedrijfsmiddelen opgenomen voor duurzame bouwmaterialen, zoals betontegels van gerecycled materiaal, refurbished plafondplaten en een circulaire staalconstructie met terugnamegarantie.

Info

Meer informatie over de regelingen en wijzigingen ten opzichte van 2021 vindt u hier bij RVO.

Advertisment ad adsense adlogger