Bio-based Natuurhuis, een oproep

Bio-based Natuurhuis, een oproep

Partijen worden opgeroepen zich aan te melden om het bio-based Natuurhuis vorm te geven. De lancering wordt vergezeld van een pilotproject in het Brabantse Heeze, waarbij ingezet gaat worden op woningen met een 100 procent positieve klimaat-impact. Hiervoor is Ballast Nedam Development op zoek naar een of meerdere partners die samen het voorbeeld van een klimaatpositieve woning voor Nederland kunnen ontwerpen en bouwen.

“Om het bio-based Natuurhuis mogelijk te maken zoekt men een partner met kennis over bio-based bouwen en een frisse blik op gezond en duurzaam wonen”

Groot publiek

Een volledig positieve milieu-impact gaat hier verder dan alleen de beste energieprestatie (energie-leverende woningen). Het streven is ook om uitsluitend te bio-based te bouwen. Dit omvat naast hout bijvoorbeeld ook hennep en stro, maar ook schimmels of paprikastengels zijn inzetbaar als natuurlijke isolatie of wandafwerking. Er wordt een plan berwacht met volle aandacht voor klimaat, mens en dier. Daarnaast moet het geschikt zijn voor een groot publiek, comfortabel en betaalbaar zijn.

Bio-based

Ontwikkelaar Rosa Bos van Ballast Nedam Development gelooft dat Het Natuurhuis meer is dan vastgoed en Nederland potentieel kan veranderen: “Toen we het idee hadden opgevat van het Natuurhuis en ik tijdens de voorbereiding de voiceover van de video insprak, voelde ik mij ineens onderdeel van iets groots. Wij stellen onszelf de vraag ‘Hoe kunnen we positief bijdragen met een woning die écht toekomstig-bestendig is?’. Dat blijkt sowieso een woning die CO2 opslaat in plaats van uitstoot. Een woning die comfortabel aanvoelt, een gezond binnenklimaat heeft, energiepositief en gemaakt is van bio-based materialen. Ik ben ervan overtuigd dat we daarmee de opwarming van de aarde kunnen helpen af te remmen.”

Verschil

Bij dit innovatieve initiatief hoort een proeftuin of pilotproject waar het resultaat te zien zal zijn. In het Brabantse Heeze is daarvoor een pilotproject van 10 woningen beschikbaar. De voorgestelde bouwmethode moet geschikt zijn om op te schalen zodat deze nieuwe standaard in Nederland snel en op grotere schaal uitgerold kan worden. Ballast Nedam Development beschouwt het Natuurhuis als een kennisproject, waarbij lessen actief gedeeld worden met de sector. Binnenkort wordt de volledige vakjury bekend gemaakt die de inzendingen zal beoordelen.

Partner

Om het Natuurhuis mogelijk te maken zoekt men een partner met veel kennis over bio-based bouwen en een frisse blik op gezond en duurzaam wonen. De partner moet in staat zijn om een schaalbare rijwoning voor heel Nederland te ontwerpen en eventueel te bouwen. Een conceptaanbieder behoort tot het profiel dat gezocht wordt. Het kan echter ook een architect zijn, die in samenwerking met adviseurs en een aannemer het project wil realiseren. Mocht het project een succes blijken, dan wil het bedrijf het concept graag verder uitrollen en toepassen bij meerdere projecten.

Geïnteresseerd?

Inschrijven kan tot en met 19 januari 2021.

Advertisment ad adsense adlogger