Minder bouwbedrijven failliet

Minder bouwbedrijven failliet

In de eerste drie kwartalen van 2014 is voornamelijk binnen de bouw het aantal faillissementen flink gedaald. Bouwend Nederland geeft aan dat dit vooral een gevolg van het lage btw-tarief op verbouwingen en renovaties van woningen is.

In de bouw gingen 825 bouwbedrijven failliet, een daling van 37% ten opzichte van de periode januari tot en met september 2013. Toch lijkt ook de bouw de crisis nog niet te boven; in 2007, het jaar voorafgaand aan de crisis, legden ‘slechts’ 500 bouwbedrijven het loodje.

Verlaging BTW-tarief

Volgens Bouwend Nederland vloeit deze daling voort uit de verlaging van het BTW-tarief op verbouwingen en renovaties van woningen. “Deze maatregel is sinds maart 2013 van kracht. Daarvan plukken vooral kleine en middelgrote bedrijven de vruchten; die zijn vaak gespecialiseerd”, weet Theo Scholte, woordvoerder van de branchevereniging. De BTW-verlaging is inmiddels verlengd tot 1 juli 2015. Vooral meer timmerbedrijven, loodgieters, elektriciens, schilders, dakdekkers en andere gespecialiseerde bouwbedrijven hielden in 2014 het hoofd boven water. De afgelopen jaren hadden juist deze specialisten het zwaar te verduren.

Herstel in 2015

In de bouw zal de productie dit jaar naar verwachting licht stijgen. In 2015 mag de sector zich volgens het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) zelfs verheugen op een ‘krachtig herstel’. De bouwsector is zich langzaam maar zeker aan het herstellen.

Advertisment ad adsense adlogger