Uitgave minder bouwvergunningen remmen bouw

Meer regelgeving en minder bouwvergunningen remmen bouw

De bouw zit in de lift en de woningmarkt trekt weer aan. Toch dreigen aannemers in de problemen te komen doordat er minder bouwvergunningen worden uitgegeven. Dat meldt het Economisch Bureau van ING.

Dit jaar werden er namelijk behoorlijk wat minder bouwvergunningen uitgegeven dan vorig jaar. 45.000 in 2016 tegenover 53.000 in 2015. Dat is een daling van meer dan 10 procent. Tegenover BNR Nieuwsradio zegt ING dat de uitgifte van bouwvergunningen omhoog moet, om te zorgen dat de woningbouwproductie in 2017 onnodig wordt afgeremd.

Oorzaken van minder bouwvergunningen

Maurice van Sante van ING noemt een aantal oorzaken voor de verlaagde uitgifte van bouwvergunningen. ‘Ten eerste is de ontwikkelcapaciteit de afgelopen jaren flink afgenomen door de crisis. Er waren gewoon minder aanvragen. Ook zien we steeds meer kleine binnenstedelijke projecten. Die kosten over het algemeen wat meer tijd. Daarnaast hebben de co√∂peraties de afgelopen tijd aan de rem getrokken’, legt Van Sante uit. Volgens hem kunnen corporaties minder investeren vanwege de kosten die worden gemaakt door de verhuurderheffing. Daarnaast houdt regelgeving die zegt dat corporaties niet zomaar in de vrije sector mogen bouwen de woningbouw ook tegen.

Regelgeving

“Je ziet bij corporaties dat de wil om te bouwen is afgenomen’, aldus Van Sante. Toch is Nederland volgens Van Sante nog niet volgebouwd: ‘Er is steeds meer groei naar de stad. Je ziet vooral dat het veel tijd kost om die projecten op te starten. Het duurt soms jaren voordat zo’n bouwvergunning is vergeven. Daarna duurt het nog anderhalf tot twee jaar voordat zo’n woning echt af is en de sleutel overgedragen kan worden.” Deze regelgeving is natuurlijk niet voor niks verscherpt ten gevolge van de crisis. Nu de bouw echter weer rendeert moet er echter voor gewaakt worden dat onnodige blokkades worden opgeworpen. Het volledige interview op BNR Nieuwsradio is hier terug te luisteren.

Advertisment ad adsense adlogger