Steiging bouwvergunningen koopsector

Geen daling bouwvergunningen koopsector

In het tweede kwartaal van 2014 is er een stijging in het aantal verleende bouwvergunningen. Ten opzichte van het tweede kwartaal in 2013 zijn de aantal aanvragen met 20% gestegen. De stijging in het aantal aanvragen betekent niet een directe stijging van het aantal bouwprojecten. Het duurt gemiddeld twee jaar na de aanvraag is gedaan voordat het bouwen daadwerkelijk start.

Het CBS geeft aan dat er 5,5 duizend vergunning zijn verleend voor nieuw te bouwen koopwoningen. Dit is een stijging van 50% in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aantal vergunningen van huurwoningen is juist met 20% gedaald. In de eerste helft van 2014 zijn er 15 duizend vergunningen afgegeven, een stijging van 27% in vergelijking me een jaar daarvoor. Dit geldt alleen voor de koopsector, in de huursector daalt het aantal vergunningverlening nog steeds.

Prille groei

Sinds 2009 namen de aanvragen voor bouwvergunningen ieder jaar sterk af. Dit gold vanaf 2007 voor de koopsector, maar vanaf 2010 ook voor de huursector. In 2013 leek een dieptepunt bereikt te zijn. Net zoals de aantrekken huizenverkopen en de groeiende aantal opdrachten voor architecten, neemt nu ook het aantal vergunde nieuwbouwwoningen toe. De groei is nog pril waardoor het nog te vroeg is om een positief effect op de nieuwbouwproductie te signaleren.

Advertisment ad adsense adlogger