Vierentwintig herbestemmingsprojecten in gang gezet

Vierentwintig herbestemmingsprojecten in gang gezet

De ministerraad heeft vrijdag op voorstel van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) ingestemd met vierentwintig herbestemmingsprojecten onder de Crisis- en herstelwet.

Met de herbestemde projecten lopen gemeenten voor op de Omgevingswet

De goedkeuring betekent dat gemeenten nieuwe duurzame ontwikkelingen in gang kunnen zetten. Dit geldt voor herbestemmingsprojecten als een oud industrieterrein verbouwen tot een modern en duurzaam bedrijvenpark of woningen bouwen op een leegstaand bedrijventerrein. Of het ontwikkel van een attractiepark. De gemeenten lopen hiermee vooruit op de Omgevingswet.

De nieuwe projecten vormen de zestiende tranche van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. In totaal maken al meer dan honderdvijftig gemeenten gebruik van de mogelijkheden van de Crisis- en herstelwet. Voor duurzame en innovatieve projecten mogen zij tijdelijk afwijken van bestaande wet- en regelgeving.

Duurzaam attractiepark

Attractiepark de Efteling is continu in ontwikkeling en wil wegwijzers, bankjes, afvalbakken en andere kleine bouwwerken als een sprookjesboshuisje plaatsen. De Crisis- en herstelwet maakt onder voorwaarden mogelijk dat zij dit zonder vergunning kunnen doen. Ook stimuleert de regeling het toepassen van duurzame energiesystemen zoals zonnecollectoren. Dit maakt het park duurzamer en toekomstbestendig.

Energienet Ameland

De gemeente Ameland wil dat het eiland in 2020 op een duurzame manier in haar eigen energiebehoefte voorziet. Daarom realiseerde de gemeente begin 2016 het zonnepark Ameland. Door gebruik te maken van de instrumenten van de Crisis- en herstelwet bouwt het eiland één slim energienetwerk met de mogelijkheid om energie op te slaan. Door het bestaande mijnbouwplatform Ameland Westgat op dit netwerk aan te sluiten en van elektriciteit te voorzien, stoot het platform dan geen CO2 meer uit.

Aan de slag met omgevingsplan

In de zestiende tranche worden achttien gemeenten toegevoegd aan het experiment bestemmingsplan verbrede reikwijdte. Dit betekent dat nu al 25 procent van alle gemeenten met een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte werkt met mogelijkheden die straks terugkomen in de Omgevingswet.

Advertisment ad adsense adlogger