Leidse hoogbouwflat nul-op-de-meter

hoogbouwflat

Woningcorporatie Portaal en Bébouw Midreth, onderdeel van Koninklijke VolkerWessels, starten in mei met het renoveren van 226 sociale huur flats aan de Agaatlaan in Leiden naar nul-op de-meter met duurzame warmte.

Dit is de eerste hoogbouwflat waar wordt gekozen voor deze duurzame oplossing

Het flatgebouw uit de jaren ‘70 gaat zelf energie opwekken. De woningen behouden hun aansluiting op het warmtenet. Zij krijgen CO2-vrije warmte van energieleverancier Nuon, die gebruik maakt van de restwarmte uit de industrie.

Nieuwe gevel hoogbouwflat

De woningen krijgen als het ware een warme jas aangetrokken. Tegen de bestaande gevels van het flatgebouw komen nieuwe isolerende gevels en op het geïsoleerde dak worden zonnepanelen geplaatst. Ook neemt Portaal in de woningen isolerende maatregelen en vervangt alle gevelkozijnen. Iedere woning krijgt eigen zonnepanelen, die over een jaar gezien net zoveel elektriciteit opwekken als een gemiddeld huishouden per jaar verbruikt.

Door deze maatregelen en het gebruik van zuinige installaties voldoen de woningen in de hoogbouwflat na de renovatie aan de eisen van nul-op-de-meter. Het energielabel maakt een grote sprong naar minimaal A+. De maandelijkse woonlasten (huur- en energiekosten) blijven voor de huurders, bij een gemiddeld energieverbruik, gelijk.

Manager Volkshuisvesting Jet Bicker Caarten van Portaal in Leiden: “Met deze duurzame renovatie zorgen we voor goed geïsoleerde woningen en flatgebouw waardoor de woonlasten voor onze huurders stabiel blijven. Daarbij komt dat, door goed te isoleren, we de CO2-uitstoot verminderen. Dat past ook bij onze duurzaamheidsambitie. Vanaf 2050 moeten alle woningen CO2-neutraal zijn.”

Uitstraling en veiligheid

In de meeste woningen worden de badkamer en het toilet gemoderniseerd. Ook krijgen de bewoners een nieuwe keuken en worden alle deuren en ramen voorzien van inbraak werend hang- en sluitwerk.

Naast de woningen pakt Portaal ook de entrees, bergingen en galerijen aan. Dit verbetert de uitstraling en veiligheid van het flatgebouw. Zo wordt bijvoorbeeld de achterzijde van het gebouw opengesteld naar de omgeving door de twee entrees te verbreden.

Zie ook: Stijging aantal nul-op-de-meter (NOM) woningen.

Advertisment ad adsense adlogger