Restauratie Eusebiuskerk naar eindstreep dankzij overheid

Restauratie Eusebiuskerk naar eindstreep dankzij overheid

Hij staat al 10 jaar in de steigers, maar daar lijkt nu een einde aan te komen: De Eusebiuskerk in Arnhem krijgt €4 miljoen van het Rijk voor de restauratie van de toren. De provincie Gelderland en de gemeente Arnhem leggen in 2016 elk ook nog €2 miljoen bij. Met deze 8 miljoen kan de kerk de komende jaren eindelijk volledig gerestaureerd worden.

In april van dit jaar bleek de provincie Gelderland met een lege kas te kampen wat betreft monumentenonderhoud. Daardoor kwam de restauratie van de Eusebiuskerk stil te liggen. Een doemscenario dreigde: de bovenkant van de toren was al wel gerestaureerd, maar het gebouw zou mogelijk nog jaren in de steigers blijven. Dat lijkt nu dus voorkomen te worden.

Beeldbepalend monument

In Gelderland is het bericht van de minister met opluchting ontvangen. Gedeputeerde Josan Meijers laat weten: “De Eusebius is beeldbepalend voor onze provinciehoofd en die steigers zijn ons een doorn in het oog. Daarom ben ik heel blij dat met deze bijdrage van de minister, en die van de provincie en de gemeente, het Kerkplein weer een beter aanzicht krijgt. De Eusebiustoren is in 2019 helemaal klaar voor de grote herdenking van de Slag om Arnhem. Die is dan 75 jaar geleden.”

Restauratie van nationaal belang

In principe zijn provincies zelf verantwoordelijk voor de restauratie van rijksmonumenten. Daarvoor krijgen provincies €1,67 miljoen van de overheid, wat door de provincie zelf verdubbeld wordt. Die €3,34 miljoen is volgens de provincie Gelderland echter niet voldoende voor restauratie en onderhoud van de grotere monumenten. “Daarom springt minister Jet Bussemaker nu bij voor de Eusebius in Arnhem, de Domtoren in Utrecht en cultureel erfgoed dat te lijden heeft onder de aardbevingen in Groningen”, zo schrijft de provincie. De Arnhemse wethouder Gerrie Elfrink is uiteraard blij met het nieuws: “We hebben altijd gezegd dat de restauratie van de Eusebiuskerk van nationaal belang is. Na de gemeente en de provincie heeft ook het rijk zijn verantwoordelijkheid genomen.” De volledige restauratie zal naar verwachting binnen een paar jaar in volle glorie hersteld moeten zijn.

Advertisment ad adsense adlogger