Schets van toekomstig Weena

Schets van toekomstig Weena

Het hoofdkantoor van voedings- en wasmiddelenconcern Unilever heeft zich definitief in Rotterdam gevestigd. Het bracht architectenbureau Ector Hoogstad de nodige inspiratie. Ze gingen rond de tafel zitten om opnieuw na te denken over de toekomst van het gebouw aan het Weena, oftewel Unilever 2.0.

Het Unilever-gebouw aan het Weena in Rotterdam is ontworpen door Jan Hoogstad. Hoogstads oorspronkelijke idee was een glazen kubus met daarin een kruisvormige kantoorplattegrond.

Op de hoeken van het gebouw zouden grote glazen serres met beplanting een bijdrage leveren aan een duurzaam, aangenaam en gezond binnenklimaat. Dat idee zou – vertaald naar deze tijd – tot een spectaculair resultaat kunnen leiden; een gebouw dat ineens op een treffende manier recht doet aan de ambitieuze duurzaamheiddoelstellingen van Unilever.

Het energieverbruik kan zeer sterk kunnen worden gereduceerd, de ruimtelijke kwaliteit kan sterk worden vergroot en voor meer vloeroppervlak kan het gebouw zelfs worden ‘ingebreid’. Met prachtige groene tuinen vormt het dan een oase in de steenachtige omgeving van het Weena. Bijgaand beeld geeft een indruk hoe de ‘2.0-versie’ eruit zou kunnen zien.

Over Ector Hoogstad

Ector Hoogstad Architecten is een Rotterdams architectenbureau dat in heel Nederland, en soms daarbuiten, een brede variatie aan ontwerpopgaven aanpakt. Het bureau maakt krachtige architectuur met mensen in de hoofdrol. Hierbij staat een duurzame bouwtechnische uitwerking centraal.

EHA werd in 1959 opgericht door Jan Hoogstad (1930), die tijdens de Rotterdamse wederopbouw het vak leerde van grote Nederlandse modernisten zoals Maaskant. Tijdens een lange en vruchtbare carrière groeide Hoogstad zelf uit tot een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse architecten.

Een groot aantal gebouwen, niet alleen in Rotterdam maar in heel Nederland, getuigt van zijn rijke oeuvre, zolas het voormalig VROM-gebouw, zie afbeelding.

VROM

Advertisment ad adsense adlogger